ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Пламен Иванов: Тезата, че „Топлофикация София“ извършва сделки на надпазарни цени не е издържана

14 септември 2021 | 13:44

Снимка: „Топлофикация София” ЕАД.

София. Тезата, че „Топлофикация София“ извършва сделки на надпазарни цени не е издържана. Това каза Пламен Иванов, директор на Дирекция „Икономическа политика“ към „Топлофикация София“, по време на заседание на Комисията по ревизия , предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Това той коментира конкретно във връзка с договора на общинското дружество за покупка на квоти въглеродни емисии. По думите му целта на договора е да се намали рискът от рязкото увеличаване на цените на квотите през първото тримесечие на всяка година, когато обикновено те вървят нагоре.
„Увеличават се, тъй като срокът за доставка на квотите обикновено е 30 април на всяка календарна година. „Топлофикация“ е сключила договор, който извършва две поръчки с цени, които не трябва да бъдат сравнявани с цените, които са действали тогава към датата на сключване на сделката, защото е важно да бъде съпоставим периодът на доставка и плащане на тези емисии, а не на действащите цени към датата на сключване на поръчки. Когато поръчките са извършвани през лятото на 2019 г. с отложени доставки и плащания именно с цел първо да намали риска от рязко увеличаване на цените. И на второ място – да събере необходимите средства, защото знаете, че „Топлофикация София“ купува емисии според възможностите си и паричния поток, който има. Към датите на плащане и доставка на квотите всъщност цената, с която сделката се е извършвала ефективно, е близка до пазарната и напълно съотносима с нея“, уточни Иванов.

Теодора ПАВЛОВА