ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Current Biology: Кравите може да бъдат научени да използват тоалетна – според учени това би било ключово в борбата срещу глобалното затопляне

14 септември 2021 | 12:59

Снимка: Агенция "Фокус"

Берлин. Учените са открили, че кравите може да бъдат обучени да използват тоалетна. В резултат на това урината и изпражненията им ще навлизат по-рядко в почвата, което ще доведе до драматично намаляване на количеството емисии на парникови газове, пишат изследователите в статия за списанието Current Biology.

„Кравите, подобно на други животни, могат да се обучават и да научават нови умения. Чудехме се дали можем да ги научим как да използват тоалетната и предположихме, че можем частично да разрешим този проблем. Сега сме уверени, че след няколко години всички крави ще имат умение“, казва един от авторите на изследването, водещ изследовател в германския Институт по биология на домашните животни Ян Лангбайн.

Смята се, че говедата са един от най-големите източници на парникови газове - кравите и другите животни произвеждат около 14% от тях. Затова много активисти призовават за ограничаване на производството на мляко и месо, които представляват около 40% и 20% от тези емисии.

В същото време около 85% от емисиите на метан и други парникови газове, свързани с тези животни, се генерират не от собствената им жизнена дейност, а от активността на микробите в храносмилателната им система и в отпадъчните продукти. Много изследователи предполагат, че тези газове могат да бъдат улавяни и рециклирани.

Лангбайн и колегите му са разработили сравнително прост и евтин начин за намаляване на тези емисии. Експерти са установили, че говедата могат да контролират къде да отделят изпражненията си, което в миналото се е смятало за невъзможно.

Еколозите се опитали да научат кравите да използват тоалетната. За да направят това, учените проследили реакцията на една и половина дузина малки телета на различни стимули, които включвали плашещи звуци и порции вкусна храна.

Както показали последващите наблюдения, комбинацията от определени отрицателни и положителни стимули само за няколко седмици допринесли за усвояването на това умение на над 68% от кравите, участващи в експеримента. В близко бъдеще учените планират да проведат подобен експеримент в реална ферма, което ще им позволи да оценят ефективността на този метод на практика.

Еколозите се надяват, че тези експерименти ще бъдат успешни, което ще проправи пътя за практическото приложение на такава система за обучение за драстично намаляване на емисиите, свързани с производството на месо и мляко, и ще доведе до появата на нови начини за преработка на отпадъците от говедата.

Превод и редакция: Тереза Герова