ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Румен Гечев, БСП: Сделката около разрешителните на „Топлофикация София“ за въглероден диоксид е скандална от пръв поглед

14 септември 2021 | 12:30

Снимка: БСП

София. Сделката около разрешителните на „Топлофикация София“ за въглероден диоксид е скандална от пръв поглед. Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на заседание на Комисията по ревизия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Възниква поредица от въпроси, един от които къде са контролните институции. Предполагам, че тези действия вероятно са били одобрени от СОС или ръководството на общината. Някой е възложил този договор. Даже и децата знаят, че комисионни се плащат тогава, когато посредникът постигне цена, която е по-добра от пазарната“, допълни той.

Според него при положение, че е платена комисионна на посредник, договорил по-висока от пазарната цена, е трябвало да има арести.
„Някаква стока на пазара струва 1 лев, те в купуват за 1,50 лв. Изумително. Това е работа на други органи, които не са свършили работата си. Където и да влезем да проверяваме, навсякъде е нечувана, нагла и безочлива корупция. Тук е трябвало веднага да влязат и да ги арестуват два часа след подписването на подобна скандална сделка. Те са се подписали и е ясно за какво идва реч. Да купуваш над пазарната цена и да получаваш комисионна е изумително. Те са делили заграбеното от българския народ в милиони“, посочи проф. Гечев, като изказа съмнение, че контролните органи ще се задействат. Той си обясни неефективната им работа с това, че парите от кражбите стигат и до тях.

Социалистът отправи въпрос към Българския енергиен холдинг, към който „Топлофикация-София“ има немалки дългове.
„Чета в материалите, че има вариант БЕХ да се компенсира и да се включи в баланса като някаква компенсация с активи на „Топлофикация“, тъй като е очевидно, че при това положение БЕХ няма да види пари от тях. Възниква ми въпросът, ако БЕХ реши частично нещата по този начин счетоводно, на кого ще направим услуга? Разбирам, че по някакъв начин БЕХ ще си подобри баланса, но няма ли да си измият ръцете от Столична община? Ние ще прехвърлим общинския дълг на Столична община на целия български народ на БЕХ? Не е ли тази операция противопоказна? Какво ще продаде БЕХ от тези активи?“, попита проф. Гечев.

Изпълнителният директор на холдинга Валентин Николов обясни, че БЕХ не иска да купува този дълг, но това се налага, тъй като „Топлофикация София“ е негово дъщерно дружество.
„При условие, че „Булгаргаз“ като основен доставчик на суровина за „Топлофикация София“ изпада в ниска ликвидност и не може да обслужи договорите си, които доскоро са основно към „Газпром Експорт“, сега вече и към „Азербайджан газ“, в този случай БЕХ е задължен да помогне на дъщерното си дружество. Поради тази причина изкупува тези дългове“, уточни той.


Теодора ПАВЛОВА