Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани: САЩ вярват, че разширяването е изгодно и за Западните Балкани и за ЕС

13 септември 2021 | 21:15

Снимка: US Embassy in Serbia

Брюксел. Новият специален пратеник на САЩ за Западните Балкани и диалога Белград-Прищина Габриел Ескобар заяви, че САЩ имат много ясна цел да направят всички страни от Западните Балкани част от Европейския съюз, където те се намират географски, исторически и в културно отношение. Според него Съюзът може да има само полза от разширяването в региона, информира македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.

Ескобар, който замени Матю Палмър като заместник-помощник държавен секретар на бюрото Азия-Евразия и пратеник за Западните Балкани, заяви, че САЩ ще работят с ЕС, за да убедят всички страни, че това е единственият правилен път.

На панел, организиран от Брюкселския център за европейска политика (ЕПС), Ескобар заяви, че членството в ЕС носи големи ползи, че държавите стават по -демократични, по -проспериращи и че дори кандидатурата за членство насърчава държавите да станат по -демократични и икономически по -силни.

Ескобар подчерта, че това е първото му публично изявление след назначаването му и че след като е работил в посолството на САЩ в Белград доскоро, е видял голяма доза оптимизъм в Западните Балкани, за разлика от някои от неговите колеги.

Западните Балкани се определят не само от политически критерии, но и от силна икономическа динамика и висока степен на взаимна интеграция на страните, които трябва да бъдат насърчавани, което го прави един от най -бързо развиващите се региони и следователно регионът се нуждае от ЕС, каза Ескобар.

Американският дипломат обаче добави, че е малко загрижен за липсата на доверие в посланието за разширяване на ЕС, а също и защото посланието няма много подкрепа от държавите -членки на ЕС. Той добави, че ще даде цялата си подкрепа на служители, работещи по интеграцията.

Попитан за конкретните ходове и стратегия на Вашингтон в диалога между Белград и Прищина, Ескобар отговори, че САЩ ще изпратят съобщение за подкрепа до специалния пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак при всяка възможност и че Държавният департамент ще работи чрез посолствата в региона, за да се достигнат договорености и да се стимулират участниците да не избягват диалога, цитира думите му сръбската агенция „Бета“.

На въпрос каква трябва да бъде крайната цел на споразумението за нормализиране на Белград-Прищина за САЩ, Ескобар отговори, че това не е просто взаимно признаване, а членство в ЕС и мирен и функционален регион като част от ЕС. Той повтори, че Съединените щати искат да убедят ЕС, че "си струва да залагате" на страни в региона.

Превод и редакция: Юлиян Марков