Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Албин Курти: Идеята за прекрояване на границите на Балканите все още е жива в Белград

13 септември 2021 | 10:12

Снимка: Gazeta Express

Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти твърди, че размяната на територии е мъртва като проект, но като идея за промяна на границите на Балканите все още е жива в Белград, пише сръбското издание „Политика“.

В интервю пред Al Jazeera по темата за диалога между Белград и Прищина, Курти подчерта, че никога няма да приеме размяната на територии.

„Размяната на територии не е решението. Тя би влошила нещата. Искам демократично и мирно решение, а размяната на територии е пътят, който ни води към конфликтите от 90-те години и това не само ще остане конфликт между Косово и Сърбия, но ще се разшири и из целите Западни Балкани“, заяви Курти.

Той добави, че не му харесва начинът на водене на политика от премиери и президенти, които „си мислят, че териториите на средновековните монарси са частна собственост“.

„Проектът за териториален обмен най-накрая се провали, но идеята не е мъртва и дори е много жива в Белград, защото съседни държави като Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония, които не са интегрирани в ЕС, Белград смята за временни държави и имитирайки Русия, иска „да засили своето влияние в съседните страни като сателитни префектури, за да направи съседите нефункционални, но е малко вероятно това да се случи с Косово“, категоричен е Курти.

Премиерът също така подчертава, че „Косово ще се укрепи като държава с функционални институции, ще излезе от икономическата криза и ще се придвижи към Запада“ и е категоричен, че основната цел на Косово е да влезе в НАТО и ЕС.

Курти каза, че интеграцията на косовските сърби ще се осъществи чрез икономиката, а Белград, казва той, е пречка, защото „ги използва за своите хегемонистични цели“.

Превод и редакция: Иван Христов