Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express (Косово): Мирослав Лайчак смята, че Косово и Сърбия продължават да са много далеч по някои въпроси

10 септември 2021 | 08:33

Снимка: Gazeta Express

Брюксел. Специалният представител на Европейския съюз по диалога Мирослав Лайчак беше домакин на главните преговарящи на Косово и Сърбия като част от диалога между Прищина и Белград за нормализиране на отношенията, който се провежда с посредничеството на Брюксел, пише прищинското издание Gazeta Express.

Лайчак в туит, след като беше домакин на тристранна среща заедно с главния преговарящ на Косово Бесник Бислими и главния преговарящ на Сърбия Петър Петкович заяви, че позицията на страните остава далеч една от друга.

„Току-що завършихме два дни упорита работа и интензивни дискусии с главните преговарящи на Косово и Сърбия. Позициите по редица наболели въпроси остават далеч една от друга. Предстои много работа“, каза Лайчак.

Главният преговарящ на Косово Бислими заяви, че през септември няма да се проведе нова среща на високо равнище между Косово и Сърбия. Той потвърди, че по време на дискусиите на главните преговарящи не са постигнати осезаеми резултати. По време на тристранната среща в сряда единствената тема от дневния ред беше обсъждането на въпроса за изчезналите лица. Първият вицепремиер на Косово Бислими каза, че страните са изразили готовност да дадат достъп до държавните архиви.

Превод и редакция: Иван Христов