Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Талибаните са понесли загуби в Панджшир

03 септември 2021 | 13:53

Снимка:

Москва. Бойци на талибаните, завзели властта в Афганистан са „понесли огромни загуби“ по време на интензивни боеве в четвъртък вечерта и са били принудени да се оттеглят в няколко посоки в покрайнините на северната провинция Панджшир, които единствена не се намира под техен контрол, заяви пред TACC източник, близък до Фронта за национална съпротива, контролиращ региона.

„Късно вечерта и през нощта талибаните се опитаха да пробият в Панджшир от запад през долината Андараб и региона Пул-и-Хисар (провинция Баглан - ТАСС) до прохода Хавак, както и от юг през Гюлбахарския регион. Във всички направления обаче те бяха принудени да се оттеглят, понасяйки огромни загуби “,- каза събеседникът на агенцията.

Освен това той отрече разпространената по -рано информация от талибаните, че са успели да завземат няколко области и четири контролно -пропускателни пункта в провинцията. "Талибаните не казват истината. Те искат да вземат Панджшир от няколко посоки, но се провалят и няма да могат да превземат, независимо дали става въпрос за контролно -пропускателния пункт или по-големи региони", добавя източникът.

Той обаче отрече докладите на талибаните, че силите на съпротива са загубили 31 бойци, включително командири. "Това също е дезинформация, опит за сплашване на хората ни. Но те няма да успеят", добави събеседникът на агенцията.

Междувременно, каза той, десетки оръжия са били иззети от талибанските части, а голям брой от техните бойци са били пленени. „В момента обстановката около обсадения Панджшир е стабилна“, обобщи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков