Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Политика“ (Сърбия): Лайчак обяви нова среща по диалога Белград-Прищина в началото на септември

27 август 2021 | 09:42

Снимка: Gazeta Express

Брюксел. Специалният представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак обяви, че следващата среща на ниво основни преговарящи ще се проведе в началото на септември, съобщава електронното издание на сръбския ежедневник „Политика“.

Лайчак обяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че в четвъртък е провел отделни срещи с ръководителите на преговорните екипи на Белград и Прищина - Петро Петкович и Бесник Бислими.

„Проведох съществени, отделни разговори с първия вицепремиер на Косово Бесник Бислими и с директора на сръбската служба за Косово Петро Петкович относно подготовката за следващата среща в рамките на диалога на ниво главни преговарящи в началото на септември“, написа словенският политик.

Петкович заяви пред Tanjug, че очаква преговорите между Белград и Прищина на техническо ниво да продължат през първата половина на септември и че сръбската делегация ще настоява за създаването на Общността на сръбските общини като съществена част от Брюкселските споразумения.

Петкович подчерта още, че продължаването на разговорите на най-високо ниво зависи от успеха на тези преговори и че сръбската страна е показала, че тя е готова да води диалог, но да има червени линии, тъй като, както посочи той, „никой не може да унижава сръбския народ и да потъпква Брюкселските споразумения“.

Последната среща на върха между сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти се проведе в Брюксел на 19 юли, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова