ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Боян Чуков: Позицията на България спрямо РСМ съвпада с интересите на Великобритания, за това макар и негласно имаме подкрепата на Лондон, който е най-важният концептуален играч в геополитиката на Балканите

30 юли 2021 | 23:04

Снимка: Личен архив, фотограф Антоанета Киселинчева

София. Позицията на България спрямо РСМ съвпада с интересите на Великобритания, за това макар и негласно имаме подкрепата на Лондон, който е най-важният концептуален играч в геополитиката на Балканите. Това каза Боян Чуков за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ по повод процесите в Афганистан и как те биха се отразили на Балканите.
По думите му през последните години в сблъсъците между талибаните и въоръжените сили на Афганистан има загинали 45 000 човека от полицията и армията, което показва, че факторът на движението „Талибани“ е изключително мощен в страната. За това според него такива гиганти като Русия и Китай са приели на най-високо ниво делегация на талибаните и са започнали преговори, тъй като самата територия на Афганистан е разположена ключово в Средна Азия и от тази територия може да плъзне заразата на ислямския тероризъм, което не е безразлично както на китайците, така и на руснаците.Той обърна внимание на факта, че говорим за изтегляне на войските, които са под командването на Пентагона, което означава, че на територията на Афганистан ще останат американски съветници, които ще продължат да работят с армията в страната, а най-вероятно ще останат и частни военни компании с неясна бройка.

„Да не забравяме, че Афганистан е територия, върху която Великобритания по чисто исторически причини от векове наред е имала изключително сериозно влияние и то е останало малко или много. Още повече, че ние вече виждаме на практика, как Великобритания иска да се върне в първа лига, геополитическа лига и да се съизмерва със САЩ, Китай и Русия. И в този план, включително тук в Европа има рязко разминаване между американските интереси и тези на Великобритания. Така че ако проектираме това, което се случва в Афганистан и съотношението на глобалните фактори, като го пренесем в Европа, ще видим, че това ще окаже влияние не само на Европа, но и на Балканите, и по-точно на близките ни страни, като Македония, Косово, Босна и Херцеговина, и Турция“, обясни политическият анализатор Боян Чуков.


Според него започва отново преформатиране на отношенията между основните геополитически фактори, където това най-ясно се вижда в Афганистан, а в проблема, който има Македония с България по отношение на блокирането на процеса за влизане в Евросъюза, се забелязва натиск от Германия, Париж и Вашингтон, докато единствената столица, която си мълчи и не казва нищо по въпроса, е Лондон. И тук личното мнение на Боян Чуков е, че на практика българската позиция съвпада с интересите на Великобритания, в случая на Балканите и затова ние, макар и негласно, имаме тази подкрепата, за да можем да удържаме тази позиция, по отношение на Северна Македония.

Цоня Събчева