Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Зоран Заев: Изнасяме лекции на Европа

27 юли 2021 | 18:30

Снимка:

Скопие. Република Северна Македония „изнася лекции“ на Европа и очаква Европейският съюз да потърси Скопие, когато е готов да започне присъединителни преговори, защото югозападната ни съседка е заслужила по всички аспекти. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в част от отговора си на искането на президента Румен Радев българите да бъдат вписани като етнос в Конституцията на РСМ, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

Без да подхранва оптимизма, Заев очаква началото на преговорите с ЕС до края на годината

„Изнасяме европейски лекции тук, от Западните Балкани, от Северна Македония. Заслужили сме по всички апсекти, но решението е на Европейския съюз. Искрено се надявам, че до края на 2021 г. ще имаме първата междуправителствена конференция. След това следва мониторингът и отварянето на първите глави“, каза Зоран Заев.

„Когато ЕС реши да продължи европейския път, да ни уведомят. Направихме всичко, което се изисква от нас“, подчерта още премиерът, добавяйки, че междувременно планът е да продължи европеизацията на РСМ.

Коментарите на Заев дойдоха в светилната на изявлението на българския президент Румен Радев, че Скопие не изпълнява критериите за започване на преговори, а в РСМ има систематично нарушение на правата на гражданите с българско самосъзнание. Все още има говор на омразата към България и фалшиви факти в учебниците и общественото пространство, изтъкна държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов