Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Зоран Заев: Продължаваме с европеизацията, ще зачитаме правата на всички граждани

27 юли 2021 | 14:59

Снимка: Нова ТВ, Македония

Скопие. Премиерът на република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев днес в отговор на журналистически въпрос за коментар на изявлението на българския президент Румен Радев, че в Северна Македония има системно нарушение на правата на човека на гражданите с българско самосъзнание и че Скопие само мисли, че отговаря на критериите за членство в ЕС, каза, че страната продължава с европеизацията у дома и че уважава еднакво правата на всички граждани, цитира думите му скопското електронно издание “Опсервер“.

„ Казах, че вече е работа на ЕС, когато решат да продължат процеса, нека ни се обадят. Междувременно ние продължаваме с европеизацията тук. Имаме сериозни процеси от европейския дневен ред, което означава унифициране на митническата тарифа, днес е първата фаза на правителството, така че консултациите продължават. Това е процес, в който изравняваме всички мита на ниво ЕС. Това е част от главите, вече го правим. По отношение на насърчаването на всички други аспекти на социалния живот, ние също работим всеки ден, защото нашият път към ЕС всъщност означава европеизация тук, в институциите на Република С. Македония и живота на гражданите на страната,“ каза Заев.

Министър-председателят заяви, че не желае да възпроизвежда определени възгледи на Радев или други висши български служители чрез медиите.

„Само ще кажа още веднъж, че сме приятелски държави и че разбира се всеки път пред цялата общественост не само македонската, но и българската всички ние сме направили това, което означава да зачитаме правата на всички граждани еднакво. Зоран Заев се появява на събития и мероприятия на български асоциации, много повече през последните години, отколкото от на македонски асоциации или албански или турски в страната, защото бях поканен, бях там. Издигнахме паметник на полковник Гаранвалиев с всички български знамена отпред, да, и македонското тук, проявихме уважение навсякъде, защото става въпрос за нашата съседка, но става дума и за граждани с българско съзнание у нас и нямаме проблем с това,“ каза Заев.

„Определено мисля, че сме пример и каквато и да е забележка, ние сме готови да се обърнем към нея, но политическите представители не могат да се обаждат и да говорят за политики и от тук да правят изводи за определени права или не. Нека видя колко пъти техните политици в България са се появявали на определени събития на по-малките общности в България. Аз, Пендаровски, Талат Джафери, министри навсякъде сме се появявали във всеки регион на страната на всякакви културни, исторически и традиционни събития, на определени форуми, конференции - винаги с уважение и респект, защото те са наши граждани, те са граждани на Република Северна Македония. Така че най-важното нещо, за което трябва да се ангажираме, е да дадем възможност на младежите, децата, настоящите поколения да не се мразят, да се обичат, да се уважават, да си помагат и да си сътрудничат. Тази история, която пишем днес, е най-важната история, каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков