ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: ЮНЕСКО премахна Ливърпулското пристанище от Списъка на обектите на световното наследство

21 юли 2021 | 14:05

Снимка: АФП

Женева. Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) премахна Ливърпулското пристанище от списъка на обектите за световно наследство. Съответното решение беше взето в сряда на заседание на Комисията за световно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда във Фуджоу (Китай) онлайн, предава TACC.

Тринадесет делегати на комисията гласуваха за премахването на обекта от списъка на ЮНЕСКО. Причината – продължаващите дейности по реконструкцията на тази част на града. Още през 2012 г. историческото пристанище в северозападната част на Обединеното кралство е вписано в списъка на ЮНЕСКО за застрашени места. След това експертите на организацията предупредиха да не се издигат сгради в района, което обаче не попречи на изпълнението на плановете за изграждане на нов стадион с 52 хиляди места.

Първите докове в Ливърпул се появяват през 1715 година. Пристанището се превръща в символ на настъпващата индустриална ера. През 2004 г. ЮНЕСКО включи пристанището в списъка на световното наследство, което предполага ангажимент за запазване на историческия му облик.

Според експерти това е третият случай на изключване на исторически обект от списъка на организацията. Преди това местата в списъка загубиха резерватът за арабските антилопи в Оман (2007 г.), а през 2009 г. – Дрезденската долина на Елба в Германия.

Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО се съставя от 1978 година. Той включва художествени, исторически и природни паметници с голяма стойност за човечеството, както и морски обекти. Според експерти добавянето на обект към този списък, като правило, увеличава приходите от неговото функциониране, като увеличава туристическия поток и рекламата с 200-300%.

Превод и редакция: Тереза Герова