Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Корреспондент“ (Украйна): Украйна заплашва Запада да се обърне на Изток

20 юли 2021 | 14:59

Снимка: Агенция "Фокус"

Киев. Ако проруските интереси в страните от Запада продължат да се засилват, а тяхната политика на предаване на украинските интереси се реализира, Украйна ще бъде принудена „да се обърне на Изток“. Както предава кореспондентът на украинското издание „Корреспондент“, това е заявил говорителят на украинската делегация в тристранната контактна група за Донбас Алексей Арестович.

„Ако Западът поиска да се сприятели с Русия с цената на предаване на украинските интереси или значителен дял от тях, тогава ние ще се обърнем към Изтока и така ще балансираме позицията си. Следователно в международната политика Украйна е на кръстопът“, каза Арестович.

Това означава, каза той, че Киев интензивно ще започне да изгражда система за отношения с Китай, Виетнам, Турция, Обединените арабски емирства, Катар и други страни.

Арестович смята, че някои западни държави са толкова уплашени от Китай, че „искат да привлекат Руската федерация на страната на Запада, дори с цената да наложат на Украйна руската версия за разрешаване на руско-украинския конфликт“.

В същото време той припомни подкрепата на Германия за изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“, както и инициирането на среща на върха Русия-ЕС от Берлин и Париж.

„А западният елит, военно-политическото ръководство на Запада се разделиха. Защото дори в САЩ има хора около президента Байдън, които, както се казва, биха искали да нормализират отношенията с Русия“, добави Арестович.

Превод и редакция: Иван Христов