ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Австрия разследва случаи на „Хавански синдром“ в американското посолство във Виена

17 юли 2021 | 17:43

Снимка: Агенция "Фокус"

Виена. Австрия работи с американските власти, за да изясни съобщенията за множество предполагаеми случаи на заболяване, известно като "Хавански синдром" сред американските дипломати във Виена, съобщи австрийското външно министерство, цитирано от Reuters

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви миналия месец, че Държавният департамент разследва това кой или какво е причинил това, което според него са "насочени" радиочестотни атаки срещу американски дипломати, които са довели до различни неврологични заболявания и които са се появили за първи път в кубинската столица през 2016 г.

Списание New Yorker съобщи в петък, че откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, около две дузини американски разузнавачи, дипломати и други служители във Виена съобщават за симптоми, подобни на тези на „Хаванския синдром“, което го прави втората по големина подобна „гореща“ точка след Хавана .

"Ние приемаме тези доклади много сериозно и в съответствие с ролята ни на приемаща държава, ние работим с властите на САЩ, за да стигнем докрай до това," заяви австрийското външно министерство в кратко изявление.

"Безопасността на дипломатите, командировани във Виена, и техните семейства е от първостепенно значение за нас."

Посолството на САЩ във Виена отказа коментар, като пренасочи въпросите към Държавния департамент.

Навремето център на шпионските интриги от Студената война, Виена е дом на няколко агенции на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което означава, че по-големи държави като САЩ и Русия често имат по трима посланици и голямо дипломатическо присъствие там.

Това отдавна е превърнало Виена в център за дипломатическа дейност и шпионаж, тъй като много шпиони работят под дипломатическо прикритие.

Уебсайтът на австрийското външно министерство изброява 158 американски дипломати, които в момента са командировани във Виена.

Превод и редакция: Юлиян Марков