БургасВИЖ ВСИЧКИ

Балетът „Жизел“ ще бъде представен в Бургас

14 юли 2021 | 09:55

Снимка: Държавна опера - Бургас

Бургас. От 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас балетната класика „Жизел“ ще представи новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас. Това съобщиха от Държавна опера - Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.

„Дългоочакваната премиера на „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считан за един от най-романтичните балетни произведения, бе събитие за почитателите на изящното балетно изкуство на 24 април т. год. в залата на Бургаската опера. Спектакълът бе представен повторно с успех само 20 дни след премиерата – отново в залата на Операта. „Жизел“ е с изцяло нов декор и костюми, впечатляващи с романтичен размах, усет към детайлите, характерни за епохата и посланията на произведението. Балетният спектакъл, който ще зарадва почитателите на изящното изкуство в сряда, е в календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, реализирани успешно за 14-а поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Либретото на балета в две действия „Жизел“ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Художник на декора е известният български майстор на сценографияра Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов", посочват от Държавната опера.

„Персонажът на нежната невинна девойка Жизел, която има трагична съдба, но чрез силата на любовта си успява да спаси своя любим, дори от света на сенките, ще изгради младата солистка на балетната трупа Полина Иванова. За нея това е дебютна роля. В премиерния спектакъл тя бе в образа на кралицата на вилисите Мирта, а в ролите на Жизел и Алберт бяха Иванина Иванова и Емил Йорданов. В утрешния спектакъл, като Алберт – принц, преоблечен като обикновен селски момък, на сцената на Летния театър излиза солистът на балетната трупа Даниел Тичков (дебют). В образа на Мирта, предводителката на вилисите ще дебютира Яна Бердута, също солист от балетния състав на Бургаската опера. Според славянските легенди, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, тъй като приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато паднат мъртви от изтощение. В ролята на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, но красивата девойка, уви, да споделя чувствата му, ще бъде Кирил Филипов. В мащабния премиерен спектакъл участват и солисти и ансамбъл към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната феерия на романтичното произведение. В ролята на Батилда влиза Галина Калчева, като Херцога бургаската публика ще види Светлан Николов, Берта ще бъда София Ловджиева, Вилфред – Стефан Типиков. Атрактивното Pa de deux в първо действие ще представят Елеонора Митева и Теодор Цаков. В постановката участват още: Даниела Туртуманова, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Събина Косева, Рая Чакърова", допълват от културната институция.

В балетната феерия вземат участие ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър „Капка“ и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Странджа“.

„Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото наследство. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа (както и различни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски). Спектакълът е бисер за всяка балетна трупа. Премиерата на „Жизел“ на балетната трупа на Държавна опера – Бургас посветихме на всички артисти, които в днешно време е много трудно да поддържат формата си. Артистът има нужда от своята публика, за да се чувства „Артист“, споделя Галина Калчева, постановчик и режисьор на „Жизел“.

Ето какво споделя Полина Иванова преди дебюта си в ролята на Жизел:
"Много съм развълнуван. Въпреки всички препятствия преди премиерата на „Жизел“, съм безкрайно щастлива, че успяхме да подготвим този красив спектакъл с помощта на целия екип. Всеки от нас даде най-доброто от себе си и вложи цялото си сърце, за това наистина да се случи магия на сцената и мисля че успяхме. Пожелавам на добър час на всички колеги!"

Билети за „Жизел“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас, както и на място на Летния театър преди събитието.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, Допустимият капацитет на присъственост в Летния театър е 50 %.