Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Строителството на линейната част на „Балкански поток“ от Турция до Унгария е завършена

04 юли 2021 | 14:28

Снимка:

Белград. Завършена е линейната част на газопровода „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) от Турция до Унгария. Това обяви генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович по време на церемонията по свързване на тръбата на границата на Сърбия и Унгария, предава TACC.

„На практика това (свързване на тръбата на границата между Сърбия и Унгария) означава, че цялата линейна част от брега на Турция през територията на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена . Газовият капацитет, който на изхода от Черно море е 15,75 милиарда кубически метра, може да се използва практически в цяла Централна Европа", каза Баятович.

На свой ред председателят на борда на унгарската компания - оператор на газопреносни системи FGSZ Ференц Саболч нарече връзката златна. "Това означава, че виждаме края на този проект и доставките на газ скоро ще започнат", цитира Саболч по националната сръбска телевизия.

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Будапеща ще започне да купува газ по сръбския маршрут до края на годината. По-рано унгарските власти и руската компания "Газпром" постигнаха предварително споразумение за доставки на газ за период от 15 години на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Сделката може да влезе в сила на 1 октомври, когато приключва старото споразумение. През юни миналата година Унгария се договори с „Газпром“ за доставки от октомври 2020 до октомври 2021 г. на 4,2 милиарда кубически метра газ.

На 1 януари сръбският президент Александър Вучич пусна в страната си газопровода „Балкански поток“, след което там започна да тече природен газ от Русия. Той каза, че цената на газа от новия тръбопровод ще бъде 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано същият обем струваше на Белград 240 долара.

Участъкът, минаващ през Сърбия, е продължение на един от двата клона на „Турски поток“, открит на 8 януари 2020 г., през който руският газ трябва да тече към Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Участъкът е дълъг 403 км и има проектна мощност от 13,9 милиарда кубически метра на година.

Превод и редакция: Юлиян Марков