ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Мярката 60/40 с нов дизайн (ОБЗОР)

28 юни 2021 | 20:18

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно заседание. След него се постигна консенсус за нов дизайн на мярката 60/40.

Интензитетът на участие на държавата в мярката ще бъде разделен на две части. При 30 % спад в оборота, държавата ще подпомогне 50 % от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, като към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40 %, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60 % работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя.

"Това, което бих искал да изразя като общо впечатление от темите от дневния ред за днес е, че действително подкрепата за бизнеса, е наложително да продължи и след месец май 2021 г. чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори, за да запазят заетостта на работниците и служителите си", посочи служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му това от своя страна налага приемането на промени в постановление 151 на Министерски съвет от 2020 г.
"Искам да отбележа, че предвид на прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите, перспективите за растеж, както и тенденциите за намаляване на регистрираната безработица, се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151", посочи той.