Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

08 април 2021 | 21:58

Снимка: АФП

Доналд Тръмп отново пусна на пазара официалните си шапки MAGA и вече има на разположение хазна от 85 милиона долара за битката с демократите и съпартийците си

Вашингтон. Ако сте привърженик на Доналд Тръмп, най вероятно, вчера сте получили СМС. Телефони „бипкаха“ из цяла Америка и особено в червените щати. Беше г-н Тръмп, изпратил съобщение, за да уведоми базата си, че официалните шапки Make America Great Again са отново в продажба. Онлайн магазинът на бившия президент беше затворен от Shopify, сайта за електронна търговия, непосредствено след бунта в Капитолия в САЩ на 6 януари. Но три месеца по-късно той се завръща, хостван на републиканска интернет платформа, наречена WinRed. Новият лозунг на г-н Тръмп е „Спаси Америка“, пише Ник Алън, главният кореспондент на The Telegraph за САЩ. Агенция "Фокус" предава материала без редакторска намеса.

Продават се табели и значки „Спаси Америка“, халби „Не ме обвинявайте, аз гласувах за Тръмп“ и много други.

„Давам ВИ РАНЕН ДОСТЪП“, гласи съобщението на Тръмп до симпатизантите му.

Повторното влизане на бившия президент в света на политическия мърчандайзинг има много сериозни последици. Той има дълг опит в това, да събира средства за кампаниите си именно по този начин. Парите от онлайн магазина ще отидат в Комитета за политическо действие на „Спаси Америка“, основан от Тръмп на 9 ноември, три дни след изборите. „Спаси Америка“ вече има 85 милиона долара в банката от дарения, дори преди неизбежния потоп от средства от атрибути на тема Тръмп.


Това е огромна сума толкова далеч преди изборите за Конгрес през 2022 г. и следващата президентска надпревара през 2024 г. Това означава, че г-н Тръмп ще разполага с огромни ресурси, за да подкрепи кандидатите за Сената и Камарата на представителите през следващата година. Той ще бъде в състояние да катапултира политици по свой собствен образ за победители на републиканските първични избори, а съответно и в Конгреса.

Това ще затегне хватката му върху Републиканската партия. През почивните дни Тръмп ще говори на ежегодната пролетна сбирка за донори на Републиканския национален комитет, която ще се проведе в собственото му имение във Флорида – Мар-а-Лаго.

Отделно, тази седмица в Дорал, неговото голф игрище във Флорида, се провежда четиридневна среща на върха „Спаси Америка“ на Women for America First. В нея ще участват някои от най-запалените поддръжници на г-н Тръмп в Конгреса. За ръководител на разширяващата се операция за набиране на средства, той току-що привлече Сузи Уайлс, ветеран в апарата на Републиканската партия, която му помогна да спечели Флорида два пъти през 2016 и 2020 г. Бивши близки сътрудници, включително Кори Левандовски, Стивън Милър и Брад Парскале, също работят активно по проекти.

Това очевидно не е човек, който излиза в политическа пенсия. И за да разсее всякакви съмнения, тази седмица Тръмп даде позволение на Милър да публикува в „Туитър“ снимка на кабинета му в Мар-а-Лаго, на която блести голямо президентско бюро. Г-н Парскале ръководи имейл операциите на „Спаси Америка“, които през последните дни станаха по-активни и остри, изпращайки призиви към републиканците да „отвърнат на удара“.

Тъй като все още е блокиран в „Туитър“, г-н Тръмп сега използва имейлите, за да разпространява посланията си срещу Джо Байдън по темите, като граничната сигурност, и да го обвинява, че неговата доктрина е „Америка на последно място“.

Той също така призовава за бойкот на бейзболната Мейджър лига, след като тя премести Мача на звездите от Джорджия в знак на протест срещу плановете за въвеждане на нови изборни ограничения в щата. Тази седмица, в имейли от акаунта си „Спаси Америка“, г-н Тръмп се обяви срещу „ИЗБОРНАТА ИЗМАМА 2020“ и „Радикалните леви ЛУДИ“, преди да добави: „Освен това, честит Великден!“

Повторното му излизане на политическата сцена води до само едно заключение – че той иска да продължи да води Републиканската партия и да си осигури конкурентни позиции преди изборите през 2024 година, ако реши да се кандидатира на тях.

Как ще реагира Републиканската партия Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл може да направи много малко, за да се противопостави. Той е убеден, че явяване на междинни избори през 2022 година с кандидати на Тръмп ще навреди на Републиканската партия и ще намали шансовете й да си върне контрола върху Камарата на представителите и Сената, които в момента демократите държат с много тънко мнозинство. Той вече обвини Тръмп за горчивата загуба на Сената през 2022 година. Но той може да направи много малко, извън това да призовава Тръмп да не подкрепя твърде екстремни кандидати, за да спечели изборите.

Междувременно, г-н Тръмп е надвиснал като тежък облак над всяко решение на всички други кандидат-президенти от Републиканската партия. Може да не е случайно, че новият му онлайн магазин тръгна часове, след като бившият му вицепрезидент Майк Пенс, претендент за 2024 г., обяви собствената си група.

Съветници на организацията на Пенс „Advancing American Freedom“ са няколко видни републиканци. Той трябва да започне публичните си речи по-късно този месец, но е доста малко вероятно да привлече такава подкрепа.

За много републиканци единствено Доналд Тръмп може да „Спаси Америка“.


***


Лондон. Британският орган по лекарствата и здравеопазването (FDA) препоръча да не се ваксинират с препарата на AstraZeneca хора под 30 години поради случаи на образуване на кръвни съсиреци. Към момента в страната са регистрирани 79 случая на образуване на тромбоза при хора, имунизирани срещу COVID-19 с препарата на шведско-британската компания, 19 от които са с фатален изход. 51 случая са регистрирани при жените, а при мъже - 28, всички на възраст между 18 и 79 години, отбелязват в редакцията на националния ежедневник The Times.

Независимо от това заместник-главният лекар на страната Джонатан Ван-Там определи препоръката да не се ваксинират с AstraZeneca хора под 30-годишна възраст „корекция на курса“, подчертавайки, че кръвните съсиреци са много редки и ваксинацията не бива да се изоставя.

„Това е корекция на курса... В медицината е съвсем нормално лекарите да променят предпочитанията си по отношение на лечението на пациентите с течение на времето. Смяната на предпочитанията за ваксини е често срещана“, коментира каза Ван Там.

В същото време той заяви, че преходът от препарата на AstraZeneca към тези на Pfizer или Moderna за лица между 18 и 29 години не би трябвало да повлияе сериозно на темповете на ваксинационната кампания във Великобритания.

На свой ред представителят на Съвместния комитет по ваксинацията Уей Шен Лим отбеляза, че решението по препоръката е взето от „изключителна предпазливост, а не защото имаме сериозни опасения относно безопасността“.


***


Копенхаген. Плановете на Брюксел за налагане на общоевропейска директива за минималната заплата рискуват да нарушат споразумението от 1970 г. – или поне според правителството на Дания, което обвини Общността в нарушаване на „условията за членство“, пише британският вестник The Daily Express.

ЕС предизвика гняв както в Швеция, така и в Дания заради политиката си, срещу която политиците в скандинавските страни изглежда имат намерение да се борят. Освен датчаните, Стокхолм призова седем други държави-членки да се присъединят към писмото до ротационното председателство на ЕС, с което се противопоставя на директивата. Въпреки че документът не налага принудително определяне на минимална работна заплата, той изисква всички държави-членки да установят процедури за „адекватни“ минимални работни заплати. Но в страни като Швеция и Дания отдавна се предпочита системата за колективно договаряне.

Правителството в Копенхаген заяви, че намерението на ЕС да вземе предвид минималната работна заплата в целия блок може да е повече от това, което Дания е готова да преглътне. Член на кабинета в скандинавската страна подчерта, че директивата нарушава условията на споразумение, постигнато през 70-те години между страната и ЕС. Датският министър по заетостта Петер Хумелгаард Томсен припомни, че суверенитетът над законите за пазара на труда винаги е бил условие за членството на Дания в Общността.

Той добави, че датските синдикати са се съгласили за членство в ЕС въз основа на предположението, „че предаването на правомощия на ЕС няма да застраши датския модел на пазара на труда“.

Министърът отбеляза, че настояването на Европейската комисия за общоевропейска рамка за минимални заплати е предизвикало „разочарование и безпокойство“ в Дания и страната се притеснява, че Брюксел „може да се намеси в нещо много, много свещено за нас“.


***


Лондон. Един от най-богатите британци – 80-годишният аристократ сър Ричард Сътън, е открит смъртоносно ранен в имението си близо до Гилингъм, Дорсет, съобщава вестник The Independent.

Полицията е започнала разследване по случая. В Лондон е арестуван е мъж, който е бил познат на Сътън. Правоохранителните органи подчертаха, че други лица не се издирват.

Жена на 60-годишна възраст, посочена в докладите като съпруга на сър Ричард, е била сериозно ранена при инцидента и е била прехвърлена с хеликоптер до болница в Бристол.

„34-годишен мъж от района на Гилингам е арестуван по подозрение за убийство и впоследствие е откаран в болница за лечение на наранявания, за които не се смята, че са животозастрашаващи“, заявиха от полицията в Дорсет. Арестът е извършен, когато превозно средство, за което се смята, че е свързано с инцидента, е проследено и в крайна сметка е спряно в Лондон, поясниха още от полицията.

Сър Ричард Сътън бе един от най-богатите хора в Обединеното кралство и бе включен в списъка на The Sunday Times през 2017 г. с активи на стойност над 200 милиона британски лири, припомня изданието.


***