Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция „Фокус“)

08 април 2021 | 21:50

Снимка:

Пекин. Правителството на САЩ трябва да предостави на международната общност информация за експериментите, които се провеждат в американските военни биологични лаборатории в Украйна и във Форт Детрик. Това заяви на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Чжао Лицзян, съобщава руският вестник „Известия“.

Той изрази надеждата, че САЩ ще започнат да си сътрудничат със Световната здравна организация (СЗО) и ще поканят нейни експерти за проуване на възможен произход на COVID-19 на американска територия. Дипломатът припомни, че по-рано Китай е направил тъкмо това.

„Забелязах, че наскоро Русия отново попита САЩ за военната и биологичната им дейност във Форт Детрик и в Украйна. Други страни също изразиха подобни опасения“, припомни Лицзян. Съгласно думите му, САЩ са създали 16 биолаборатории само на територията на Украйна.

САЩ остават единствената държава, която все още блокира създаването на механизъм за проверка съгласно Конвенцията от 1972 г. за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване.

Ден по-рано председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви, че в Москва има сериозни основания да мисли, че в биолабораториите, контролирани от САЩ, се разработват биологични оръжия. Според него основно тези лаборатории биват създавани по границите на Русия и Китай.

В райони, където са се появили такива лаборатории, се регистрират огнища на заболявания, които не са типични за съответните региони, добави Патрушев.

На 18 януари депутатът от Върховната Рада от фракцията на президентската партия „Слуга на народа“ Елена Мошенец заяви, че коронавирусът може да се окаже вид биологично оръжие, припомнят още от редакцията.


***


Москва. Директорът на произвеждащия ваксината „Спутник V“ Център за епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург заяви, че дори за една година всички световни мощности за производство на имунобиологични лекарства няма да създадат толкова ваксина, колкото е необходимо, за да се победи пандемията на коронавируса. Според него през този период ще бъде възможно да се създадат до 15% от необходимите количества, пише руското издание „Коммерсанть“.

„Ако всички световни мощности, които се занимават с производството на имунобиологични лекарства в Съединените щати, Европа, Русия, по света, сега са фокусирани върху производството на една ваксина - идеална картина - то след една година ще е произведено 12-15% от това, което е необходимо, за да се победи пандемията“, каза Гунцбург на заседание на комисията по проблемите на сънародниците извън Руската федерация.

Ваксинацията се извършва с различен успех в повече от сто страни по света. Сейшелите (64,7% от населението са ваксинирани), Израел (57,4%) и Великобритания (46,4%) са лидери в имунизацията. В Русия 4,8% от населението (над 7 милиона души) са започнали първия етап на ваксинация. Руските власти са загрижени за епидемичната ситуация. Експертите свързват възможната трета вълна главно с ниските нива на ваксинация и отчасти с високата инфекциозност на новите мутации. През изминалия ден в Русия са регистрирани 8294 нови случая на коронавирусна инфекция, ежедневното нарастване на заболеваемостта намалява за четвърти пореден ден.***


Москва. С наближаването на 60-годишнината от първия пилотиран полет в космоса, Гагарин престава да бъде съветски космонавт. Поне за „Роскосмос“. В материалите, подготвени от държавната корпорация за годишнината (плакати и постери, които могат да бъдат изтеглени от официалния им уебсайт), няма нито един индикатор коя държава е направила този грандиозен пробив в науката и технологиите, пише руският вестник “Московский Комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.

На главния празничен плакат "Роскосмос" е известната снимка на усмихнатия Гагарин в каска. Изглежда всичко е нормално, но има някаква празнота. Само си представете: излизате на Червения площад, а над кулите на Кремъл ги няма рубинените звезди. Може да не забележите веднага, но почувствате фалша. И така се случи и тук: на шлема ги няма червените букви „СССР“.

Да, разбира се, това е истинска снимка на Гагарин в тренировъчен скафандър. Буквите "СССР" се появяват на шлема преди полета. Всъщност преди старта някой забеляза, че на скафандъра на Юрий Алексеевич изобщо няма идентификационни знаци. По това време всички си спомниха историята на сваления американски шпионски пилот Пауърс. Така че будният съветски народ можеше да направи „топло посрещане“ на непознат във височинен костюм, паднал от небето. Решението се появи моментално и на един от инженер-конструкторите на скафандъра Виктор Давидянц беше поверено да рисува с четка буквите „СССР“ върху шлема.

На каската има снимка с надпис "СССР". Познато на милиони хора по света. Например, тази снимка бе избрана от организационния комитет на Годината на науката и технологиите (между другото тази година) за поредица от банери с лозунга „Ние сме първите!“.

А „Роскосмос“ не я избра. Което е доста странно, като се има предвид личното уважение (поне с думи) на Дмитрий Рогозин (директора на „Роскосмос“-бел.ред.) към Съветския съюз. Това, разбира се, не е престъпление. Това е отношение и в известен смисъл държавна политика.

Защо да се подчертава темата за космическите постижения на СССР? Особено ако някой започне да я сравнява с настоящите „постижения“. Например, той ще запомни, че руските ракети-носители (от тези, които летят стабилно) са си същите Р-7. И такива примери са като звезди в небето. Не само в космонавтиката. Следователно „забравата“ се насажда постепенно.

"Роскосмос", между другото, сред "празничните" официални плакати предлага още един - с автограф на Гагарин и профила на космонавт. По някаква причина, преклонен. Не с горд поглед към небето, а с покаяние. Но не съветските космонавти трябва да покаят за каквото и да било, пише изданието.


***


Москва. Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) поиска от словашкото правителство да върне доставените на страната дози от ваксината „Спутник V“, за да може да се използват в други страни, съобщава вестник РБК.

„РФДИ поиска от словашкото правителство да изпрати ваксината в лаборатория, сертифицирана от ЕС, за тестване и на 6 април 2021 г. изпрати писмо с молба да върне ваксината поради многобройни нарушения на договора, за да може да се използва в други страни“, се казва в съобщение от фонда, публикувано в социалната мрежа „Туитур“.

РБК се обърна към посолството на Словакия в Русия, посолството на Русия в Словакия, както и до Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването на републиката с молба за коментар.

Предишният състав на правителството на Словакия постигна споразумение с Русия за закупуването на 2 милиона дози от ваксината. Denník N обаче съобщи, че словашкият Държавен институт за контрол на лекарствата е анализирал пратката и е стигнал до заключението, че тя не е идентична с тази, която е получила положителна оценка в реномираното медицинско списание The Lancet. РФДИ определи тези съобщения като фалшиви, добавяйки, че те не изключват появата на други фалшиви новини и провокации от противници на руската ваксина в Словакия.


***