Парламентарни избори 2021ВИЖ ВСИЧКИ

Напрежение във все още несформиралата се парламентарна група „Изправи се! Мутри, вън!“ (ОБЗОР)

08 април 2021 | 21:40

Снимка: Фейсбук на Мая Манолова

София. Макар дори да не е ясно с точно колко депутати „Изправи се! Мутри, вън!“ влиза в 45-ото Народно събрание, днес възникна напрежение във все още несформиралата се парламентарна група на коалицията. Всичко започна с участието на Николай Хаджигенов в сутрешния блок на БНТ, където заяви, че не може без гласовете на БСП да се направи нищо и че е готов да бъде министър, ако се наложи да се пожертва. Размяната на остри реплики стана през медиите.

На брифинг Мая Манолова заяви, че не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън" особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Манолова допълни, че „Изправи се! Мутри вън!“ в пазарлъци за правителство с ГЕРБ, ДПС и БСП не влиза. „Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. Казали сме ясно, че водим разговори, ще водим разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за общи действия след влизането ни в парламента. Казали сме ясно какви ще бъдат първите стъпки на "Изправи се" след влизането ни в парламента", заяви още Мая Манолова. Тя посочи, че ако някой е решил да се жертва да е министър, може да го направи в лично качество. "Няма да позволим никакво петно върху парламентарната група.

Реакцията на Татяна Дончева бе малко по-сдържана. Тя посочи, че в създаването на нов парламент, където има доста нови за политиката участници, е нужно малко по-голямо хладнокръвие при възприемането на различни изявления. "Вероятно в много случаи ще става дума за несъвсем премерени думи и несъвсем добра преценка какви изводи могат да се направят. Не бих пледирала за никакви крайности, но се наложи да дадем този брифинг, тъй като реакцията на сутрешното изявление на колегата Хаджигенов и в социалните мрежи, и в журналистическите среди беше прекалено бурен. Смятам, че ако си дадем не сто дни, но няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които може би биха могли да бъдат по-обрани, по-разумни", каза още Татяна Дончева.

Николай Хаджигенов направи първия си коментар пред „Фокус“ след брифинга на Мая Манолова и Татяна Дончева. Според него госпожите очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено. „Това е толкова възможно, колкото БСП, ДПС или дори ГЕРБ да решат да подкрепят правителство на малцинството или каквото и да било и ние да не им да дадем гласовете. Да, това е коментар на истински политик- те говорят едно, а правят друго. Иначе казано – заради някакви техни мнения, те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС. Аз, ако съм на ДПС и ГЕРБ, бих подкрепил всяко едно правителство на малцинството. Искам да видя как Манолова или Дончева или който и да било, няма да им вземе гласовете. Това в правния мир изобщо не е възможно. На вратата на Народното събрание няма да пуснат депутатите на ГЕРБ и ДПС? Това е смешно“, допълни той.

Той заяви, че влизайки в коалицията е направил нещо, което не му харесва. По думите му този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер.
„Подкрепих г-жа Манолова на кметските избори не защото ми харесва, а защото това беше война срещу ГЕРБ. Съвсем нескромно бих казал, че водя сам самичък война срещу ГЕРБ почти от самото начало на ГЕРБ“, допълни той.

Арман Бабикян също не остана встрани от темата. Той изрази предположение пред информационния лидер, че г-жа Манолова не е гледала сутрешното предаване с участието на Хаджигенов иначе е нямало да се подвежда. "Прибързани изводи не трябва да се правят", каза още Бабикян.
Темата не подминаха и представители на други партии. Тома Биков от ГЕРБ се пошегува, че когато са се кръстили „Мутри вън!“, явно са имали предвид Хаджигенов. „Това разбрах от пресконференцията на почитаемите Мая и Татяна. Другото, което разбрах, е, че Мая явно е забравила, че през 2019 година беше кандидат за кмет на БСП“, допълва той.

Свързани новини