Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Съвместна комисия по ядреното споразумение с Иран ще обсъди възможното връщане на САЩ към сделката

08 април 2021 | 21:24

Снимка: АФП

Виена. Участниците в Съвместната комисия на Иран и международната „петица“ (Германия, Франция, Великобритания, Китай, Русия) по изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма ще проведат среща във Виена на 9 април, в рамките на която ще обсъдят, по-специално, възможно връщане на САЩ към споразумението. Това се посочва в изявление на Европейската външна служба, предава TACC.

„Участниците ще направят равносметка на дискусиите, проведени на различни нива тази седмица, включително съответните експертни групи, като вземат предвид възможното завръщане на САЩ“, се отбелязва в текста.

Документът подчертава, че срещата ще започне в 10:00 местно време. Тя ще бъде председателствана от Енрике Мора, политически директор на външната служба на ЕС. „На срещата ще присъстват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран“, се допълва в изявлението.

На 6 април Виена беше домакин на първата присъствена среща на Съвместната комисия на Иран и международната „петица“ през 2021 г. относно изпълнението на СВПД относно иранската ядрена програма. В резултат на това две работни групи от експерти - за премахването на американските санкции срещу Иран и за изпълнението на ядрените задължения на Техеран - бяха инструктирани да определят конкретни мерки, които САЩ и Иран трябва да предприемат, за да възстановят пълното прилагане на СВДП.

Превод и редакция: Тереза Герова