Парламентарни избори 2021ВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Борислав Цеков: Принципът за непрекъсваемост на държавното управление задължава правителството и парламента да се отнасят отговорно към текущи въпроси

08 април 2021 | 20:17

Снимка: Личен архив - Борислав Цеков

София. Принципът за непрекъсваемост на държавното управление задължава правителството и парламента да се отнасят отговорно към текущи и нетърпящи отлагане въпроси, като приемането на преработения план за средствата от фонда за възстановяване на ЕС, който трябва да бъде готов до края на април. Това каза за предаването „Това е България на Радио „Фокус“ Борислав Цеков, д-р по конституционно право, директор на Център за Нова Европа.

„Тази ситуация е типичен пример за политически и конституционни ситуации, в които политическата партизанщина и партийните знамена трябва да отстъпят пред националните интереси и пред прагматиката. Това е една стартирала процедура, която е необратима или дори да има възможност за ревизия, не е в интересна държавата. Президентът по Конституция има 30-дневен срок, в който е длъжен да свика Народното събрание. Той изтича до 4 май. Без протакане президентът може да свика на първо заседание Народното събрание още другата седмица. Това би дало достатъчно време на Народното събрание да се конституира, да започне работа с един нормален ритъм и този въпрос да бъде приоритетен, след като бъде внесен от действащото правителство. Правителството, което действа сега, по Конституция ще трябва да подаде оставка пред новоизбрания парламент. От този момент насетне до избирането на ново то ще бъде т.нар. правителство в оставка, но то има всички правомощия и всички задължения, които има всяко едно редовно правителство. Именно този принцип за непрекъсваемост на държавното управление, който Конституцията предвижда, задължава и правителството, и парламента да се отнасят отговорно към текущи и нетърпящи отлагане въпроси“, обясни той.
Парламентът трябва да си свърши работата, за да се защити националният интерес, подчерта Борислав Цеков. Той допълни, че българските граждани и бизнесът имат нужда от подкрепа днес и сега.

Дори да се тръгне към предсрочни избори, трябва да се свърши всичко онова, което пряко засяга живота на гражданите и бизнеса, каза още Борислав Цеков.

Той определи ситуацията като патова.

„Българските граждани не дадоха мандат на нито една партия да управлява. Вотът на гражданите предопределя коалиционност, но въпрос вече на коалиционна и политическа култура е дали това ще се случи“, подчерта той.

Според Борислав Цеков се върви към предсрочни парламентарни избори.

Цоня СЪБЧЕВА