Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

Книга, библиографска рядкост, дари комитет „Ген. Сава Муткуров“ на Регионалната библиотека във Велико Търново

08 април 2021 | 18:54

Снимка: Комитет „Ген. Сава Муткуров“

Велико Търново. Книга, която е библиографска рядкост, дари комитет „Ген. Сава Муткуров“ на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. От културната институция уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че става въпрос за изданието „Обратната страна на медала“, създадено по ръкописа на инж. Милко Икономов. То описва тегобите му като лагерист в концлагер Белене, намиращ се на остров Персин от задържането му до неговото освобождаването. Инж. Икономов е задържан през 1958 година, след събитията в Унгария, по донос на съседи. Книгата е уникална със своя стил.

„Тя е един своеобразен ироничен разказ за жестокостите и малоумието на системата в болшевишка България и в частност репресивната машина на диктаторския режим наречен ТВО. Въдворяване без никаква вина, а често просто за да попълнят спуснатата бройка, побоища, вечен глад, унижения, студ и мизерия, ежедневни издевателства. За съжаление е отпечатана в тираж едва 500 бр. а е подходяща за изучаване в училищата заради стила си ала Бранислав Нушич. Книгата е като един огромен виц осмиващ с тънък хумор режима“, посочиха от комитет „Ген. Сава Муткуров“.

Пет бройки от нея вече са налични в Народна библиотека „П. Р. Славейков“, а от обществената структура апелират всички търновци и българи: „Четете, за да знаете!“.

Луиза ТРАНЧЕВА