ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за пътен инцидент в село Долно Церовене, причинил смъртта на пешеходец

08 април 2021 | 17:08

Снимка: pixabay.com

Монтана. Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.М. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра Апелативна прокуратура-София.

На 22 ноември 2017 г. обвиняемият Б.М. управлявал служебен автомобил от гр. Монтана за с. Медковец. Около 21.00 ч. навлязъл в с. Долно Церовене. Движел се със скорост от около 51 км/ч, която не намалил, въпреки липсата на улично осветление и предприетия от него завой вдясно. Водачът забелязал движещ се насреща му пешеходец, обаче реагирал със закъснение на възникналата опасност. Задействал спирачната система, но предвид скоростта на движение не успял да предотврати удара. Вследствие на него пешеходецът паднал на пътното платно. Обвиняемият се притекъл на помощ на пострадалия и сигнализирал за инцидента на телефон 112. Въпреки предприетото болнично лечение мъжът починал.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза, непосредствената причина за настъпилата смърт е острата сърдечна и дихателна недостатъчност, развили се вследствие на тежката множествена травма.

Въпреки че пешеходецът се движел в нарушение по пътното платно, с което съпричинил настъпването на пътнотранспортно произшествие, това не снема отговорността от водача, който при избиране на скоростта на движение не се съобразил с конкретните условия.

Предстои делото да продължи в съда.