Парламентарни избори 2021ВИЖ ВСИЧКИ

Николай Хаджигенов, „Изправи се! Мутри вън!": Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер

08 април 2021 | 16:09

Снимка: Личен архив

София. Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.
„Никога не съм крил, че за пореден път направих нещо, което не ми харесва. Подкрепих г-жа Манолова на кметските избори не защото ми харесва, а защото това беше война срещу ГЕРБ. Съвсем нескромно бих казал, че водя сам самичък война срещу ГЕРБ почти от самото начало на ГЕРБ. Преди това водих война със Станишев, след това с Орешарски. Не за друго, а защото те убиваха демокрацията и правосъдието. Чисто гражданска позиция и професионална в отделни случаи“, допълни той.

На въпрос дали съжалява, че се е коалирал с Мая Манолова за парламентарните избори той отговори: „Не съжалявам. Тази коалиция беше безумна, невъзможна и ние заедно я направихме работеща, защото основните цели са ГЕРБ, Бойко Борисов и Гешев. Това са нещата, които трябва да направим. Не ми харесва, че трябваше да направим точно такава коалиция, но това беше възможната коалиция“.

Хаджигенов посочи, че е положително, че коалицията е успяла почти да ликвидира Бойко Борисов.
„Отстреляхме две от трите глави на ламята. Едната, обаче, остана и ние трябва да продължим. Харесва ли ни, или не, това го повтарям от миналата година на площада. Съдейки по резултатите на изброите на всички извънпарламентарни опозиционни сили, е елементарна математика за трети клас, не са достатъчни мандатите, за да направим, каквото и да било“, подчерта той.

По думите на Хаджигенов БСП, наврени в ъгъла, са предложили да гласуват с „Изправи се! Мутри вън! и други опозиционни партии в името на това третата глава на ламята ГЕРБ да бъде отрязана и Гешев да бъде премахнат от поста главен прокурор.
„Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер. Сигурен съм, че на никой не му харесва да е в коалиция със Сталин. На мен също, но това е нещо, което трябва да се направи, защото трябва да премахнем ГЕРБ и герберщината, след това да свалим Гешев и след това да започнем да градим. Това е възможното“, обясни той.

„Истинските политици виждат възможността за промяна по следния начин: аз решавам. Тоест искат Бойко 2, само че не е Бойко, а е някой друг. Искат ново Политбюро, тоест пълно мнозинство, за да правим ние, каквото си поискаме. Съвременният свят не е това. Демокрацията, по дяволите, не е това. Това е просто друга форма на Политбюро и друга форма на диктатура“, каза още Николай Хаджигенов.

Теодора ПАВЛОВА