ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

„Московский Комсомолец“: „Роскосмос“ не уточнява на коя страна принадлежи Юрий Гагарин

08 април 2021 | 14:44

Снимка: Роскосмос

Москва. С наближаването на 60-годишнината от първия пилотиран полет в космоса, Гагарин престава да бъде съветски космонавт. Поне за „Роскосмос“. В материалите, подготвени от държавната корпорация за годишнината (плакати и постери, които могат да бъдат изтеглени от официалния им уебсайт), няма нито един индикатор коя държава е направила този грандиозен пробив в науката и технологиите, пише руският вестник “Московский Комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.

На главния празничен плакат "Роскосмос" е известната снимка на усмихнатия Гагарин в каска. Изглежда всичко е нормално, но има някаква празнота. Само си представете: излизате на Червения площад, а над кулите на Кремъл ги няма рубинените звезди. Може да не забележите веднага, но почувствате фалша. И така се случи и тук: на шлема ги няма червените букви „СССР“.

Да, разбира се, това е истинска снимка на Гагарин в тренировъчен скафандър. Буквите "СССР" се появяват на шлема преди полета. Всъщност преди старта някой забеляза, че на скафандъра на Юрий Алексеевич изобщо няма идентификационни знаци. По това време всички си спомниха историята на сваления американски шпионски пилот Пауърс. Така че будният съветски народ можеше да направи „топло посрещане“ на непознат във височинен костюм, паднал от небето. Решението се появи моментално и на един от инженер-конструкторите на скафандъра Виктор Давидянц беше поверено да рисува с четка буквите „СССР“ върху шлема.

На каската има снимка с надпис "СССР". Познато на милиони хора по света. Например, тази снимка бе избрана от организационния комитет на Годината на науката и технологиите (между другото тази година) за поредица от банери с лозунга „Ние сме първите!“.

А „Роскосмос“ не я избра. Което е доста странно, като се има предвид личното уважение (поне с думи) на Дмитрий Рогозин (директора на „Роскосмос“-бел.ред.) към Съветския съюз. Това, разбира се, не е престъпление. Това е отношение и в известен смисъл държавна политика.

Защо да се подчертава темата за космическите постижения на СССР? Особено ако някой започне да я сравнява с настоящите „постижения“. Например, той ще запомни, че руските ракети-носители (от тези, които летят стабилно) са си същите Р-7. И такива примери са като звезди в небето. Не само в космонавтиката. Следователно „забравата“ се насажда постепенно.

"Роскосмос", между другото, сред "празничните" официални плакати предлага още един - с автограф на Гагарин и профила на космонавт. По някаква причина, преклонен. Не с горд поглед към небето, а с покаяние. Но не съветските космонавти трябва да покаят за каквото и да било, пише изданието.

Превод: Юлиян Марков