Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Украинският президент отива при войниците на фронтовата линия в Донбас

08 април 2021 | 12:57

Снимка:

Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски пристигна в Донбас, където ще посети фронтовите позиции, съобщи пресслужбата на неговия офис, цитирана от РИА Новости.

"Държавният глава <...> отива в Донбас като върховен главнокомандващ, за да комуникира с военните и да поддържа морала на защитниците", се казва в съобщението.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) се опасява, че това посещение допълнително ще изостри ситуацията по линията на контакт.

„Не изключваме продължаването на вражеските провокационни действия, за да се създаде картина на ескалация пред западните партньори, и ни обвиняват, че не спазваме режима на прекратяване на огъня“, заяви представител на Народната милиция на ДНР пред РИА Новости.

Напоследък напрежението в зоната на конфликта в Донбас се увеличи значително: ОССЕ съобщава за значително увеличение на броя на нарушенията на прекратяването на огъня, милициите твърдят, че въоръжените сили на Украйна са увеличили обстрела и използват артилерия. На 3 април дете беше убито при нападение от украински безпилотен самолет в село Александровское. Според главата на ДНР Денис Пушилин всичко това подсказва, че Киев е готов да възобнови пълномащабните военни действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков