ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Не се предвижда отмяна на външните оценявания на учениците след 4-ти и 10-ти клас

08 април 2021 | 11:35

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Не се предвижда отмяна на външните оценявания на учениците след 4-ти и 10-ти клас. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на предложението на омбудсмана за отпадане на националното външно оценяване след 4-ти и 10-ти клас, изпитите са част от процеса на образование. И вътрешното, и външното оценяване. Те мотивират, карат учениците да учат. Лесно можем да се плъзнем по линията на образователния популизъм. Това означава да отменим първо външното оценяване, след това вътрешното. След това можем да отменим и отсъствията и накрая самото образование. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещи, да им дадем шанс за щастлив живот, въпреки че днес е трудно“, обясни той.

Вълчев подчерта, че външните оценявания измерват в по-голяма степен функционалността на знанията, тоест повечето от въпросите няма да изискват заучаване, а осмисляне, интелигентност и решаването на задачи и свързване на знания.
„Чух аргумента, че имало много жалби и искания за отмяна. Ако има искания да отменим данъците, означава ли, че трябва да ги отменим? Трябва да имаме разум за обществения и колективен интерес. Омбудсманът, общественият защитник трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателите. В случая общественият интерес е децата да учат повече, да положат повече усилия. Няма да се минат, ако прочетат повече. Напротив. Ще имат по-голям шанс да са знаещи и можещи хора. Нямаме констатирано изоставане в тематичното разпределение. Въпреки това, ще направим анализ. Дори и да отпаднат две теми накрая, мерим знания, които са натрупани за 7, 10 и 12 години“, посочи още министърът.

Теодора ПАВЛОВА