Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Украински генерал: НАТО няма да защити Украйна в случай на война с Русия

08 април 2021 | 11:11

Снимка: Агенция "Фокус"

Киев. Бившият началник на Следственото управление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) генерал-майор Василий Вовк заяви, че намеса на НАТО в ситуацията в Донбас може да доведе до това, Киев да загуби контрола над още няколко области в югоизточната част на страната, предава EA Daily.Той изрази мнението си по този въпрос, говорейки на живо по телевизионния канал „Наш“.

Украинският генерал смята, че подобен изход е неизбежен в случай на пряко участие на Русия във украинския конфликт.

В същото време той е убеден, че в такъв случай Киев не трябва да разчита на реална военна намеса на НАТО, а без това поражението на Украйна става неизбежно.

„Всички са наясно, че без НАТО не можем да спечелим война, ако тръгнем на тази война. Първият въпрос: а ако сме в НАТО, ще тръгне ли НАТО на война с Русия? Голям въпрос. Едва ли. По-скоро не“, констатира Вовк.

Той вярва, че НАТО е готова само за изявления и демонстрации на „непоколебима подкрепа за Украйна“ в лицето на „руската агресия“, а войските на Алианса няма да участват в реални военни действия.

„Ще бъде по-лошо, ако например отведем НАТО до десния бряг (на Днепър) и тогава те кажат, както беше в Грузия: „Извинете, ние се оттегляме“. И те ще се оттеглят, докато не оставят областите Харков, Донецк, Херсон, Николаев зад гърба си“, прогнозира експертът.

В същото време той припомни, че към днешна дата Украйна вече е загубила Крим и част от Донбас. Според генерала при такива условия не може да се разчита на присъединяване към Алианса.

„Никой няма да ни приеме в НАТО, никой няма да ни защити в такава ситуация в страната, когато нямаме цялостна държавата, няма цялостно ръководството на страната, територията и населените места в страната“, обобщи бившият началник на СУ на СБУ.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски каза по време на телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че присъединяването на страната към НАТО е единственият възможен начин, който ще доведе до края на войната в Донбас.

Както припомня EA Daily, наскоро бившият командващ АТО на Украйна в Донбас генерал-лейтенант от ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) Михаил Забродски заяви, че независимо от всички уверения на Вашингтон, че САЩ „няма да оставят Украйна сама срещу руската агресия“, американската армия няма да воюва с Русия за Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов