Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Съратник на Мартин Лутър Кинг определи Великобритания като „майка на расизма“

08 април 2021 | 08:02

Снимка: Twitter

Лондон. Един от най-известните американски активисти за правата на чернокожите, свещеник Джеси Джаксън нарече Великобритания „майката на расизма“ и призова страната да признае ролята, която тя играе в робството, пише The Times.

Джаксън отхвърли констатациите на Комисията по расовите и етническите различия. По-специално, в хода на прегледа, комисия, създадена от британското правителство, стигна до заключението, че Обединеното кралство е модел за подражание на други страни по расовите въпроси.

Според американския активист за правата на човека обаче ролята на Британската империя в търговията с роби означава, че „Великобритания носи конкретна отговорност да признае съществуването на расизъм и да направи разлика“. „Обиколил съм цяла Великобритания и е ясно, че расизмът съществува“, добави Джаксън.

Борецът за правата на чернокожите коментира и въпроса за расизма в британското кралско семейство, като отбеляза, че „всеки има кралска кръв“. „При демокрация всеки има шанс да бъде всякакъв. Няма висша раса, няма низша раса“, - цитира изданието думите на Джаксън. В същото време според него бракът на принц Хари с Меган Маркъл се е превърнал в доказателство, че „промяната е във въздуха“.

Както отбелязва The Times, критиката на Джаксън към Комисията за преглед на расовите и етническите различия отразява реакцията, която публикацията предизвика в Обединеното кралство. Например лорд Саймън Уоли, активен британски активист за правата на чернокожите, нарече доклада „пропуснат монументален момент“ за представителите на етническите малцинства в страната.

Изданието припомня, че 79-годишният Джаксън е един от най-влиятелните лидери на движението за граждански права за чернокожите в САЩ. Той беше сътрудник на лидера на движението Мартин Лутър Кинг и беше до него в Мемфис, когато беше убит.

Превод и редакция: Иван Христов