Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Sky News: Нови безредици в Северна Ирландия

08 април 2021 | 07:56

Снимка: АФП

Белфаст. Нови безредици избухнаха в сряда в Северна Ирланидя, където протестиращите запалиха автобус, съобщава Sky News.

Според информацията протестиращите в Белфаст са отвлекли двуетажен автобус, след което са метнали по него няколко бутилки със запалителна смес, заради което автобусът е изгорял. . Освен това беше съобщено за нападение срещу фоторепортер, който отразявал бунтовете.

Британският премиер Борис Джонсън осъди случващото се. „Дълбоко съм загрижен от сцените на насилие в Северна Ирландия, особено нападенията срещу полицията на Северна Ирландия, която защитава гражданите, нападенията срещу шофьор на автобус и журналист“, написа правителственият глава в „Туитър“. Джонсън подчерта, че единственият начин за преодоляване на различията е „чрез диалог, а не чрез насилие и престъпност“.

Според Sky News вълненията продължават в районите, където живеят лоялисти, които се застъпват за по-тесни отношения на Ълстър с останалата част на Великобритания. Причината за вълненията, които не отшумяват от началото на миналата седмица, е недоволството от решението на прокуратурата на Северна Ирландия да откаже образуването на дело срещу членове на Националната републиканска партия „Син Фейн“, които при условията на коронавирусни ограничения, присъстваха на погребението на бившия член на т. нар. Временна ирландска републиканска армия Боби Стори, който се бори за отделяне на региона от Обединеното кралство.

Освен това протестиращите са недоволни от условията на протокола за Северна Ирландия като част от сделката за Брекзит между Лондон и Брюксел. Според синдикалистите изискването на документа за процедури за контрол на транспорта на редица стоки до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, което предотвратява появата на граница между Ълстър и Република Ирландия/Европейския съюз, заплашва в бъдеще с увеличаване на републиканските настроения в северната част на острова.

Общо над 40 полицаи бяха ранени в резултат на безредиците, по време на които по служителите на реда бяха хвърлени камъни. Както бе съобщено по-рано в правоохранителните органи, в безредиците участват предимно млади хора. В резултат на протестите миналата седмица бяха задържани девет души, включително тийнейджър на 13 години.

Превод и редакция: Иван Христов