Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Франция: Все още не сме видели един цент от парите за възстановяване на ЕС, дълбоко сме загрижени

08 април 2021 | 07:36

Снимка: Официалният сайт на френското правителство

Париж. Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно льо Мейр се оплака от забавянето на разпределението на парите от европейския план за възстановяване „Следващо поколение“, съобщава европейската редакция на Politico.

„Ние [Франция] сме на прав път. Но това, което не е на правилния път, е европейският план за възстановяване. Не сме видели нито един цент от 750-те милиарда евро, които бяха одобрени миналото лято, през 2020 г.“, заяви министърът в сряда в интервю пред телевизия Bloomberg.

„Дълбоко съм загрижен от забавянето на изпълнението на европейския план за възстановяване. Това е ключовият момент“, добави той, като отбеляза, че Франция „вече е изплатила 29 милиарда евро“ като част от националната си програма за възстановяване.

Европейската комисия настоя, че Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС работи по график, въпреки пречките, включително съдебно оспорване в Германия. Брюксел все още очаква всички 27 национални планове да бъдат представени до крайния срок до 30 април, според които впоследствие ще бъдат изплащани европейските пари.

„Работим интензивно с държавите-членки по изготвянето на техните планове за възстановяване и устойчивост от няколко месеца насам“, заяви говорител на Комисията в сряда.

Льо Мейр заяви, че страните от ЕС се нуждаят от икономическа подкрепа възможно най-бързо „за да се справят с предизвикателствата на Китай и САЩ“ и „да останат в технологичната надпревара“. Неговите коментари следват предупреждението от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард миналия месец срещу „отлагане“ на отварянето на фонда.

Вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис заяви в сряда, че „очакваме повечето държави да представят своите планове към края на април“. Той добави, че „макар скоростта да е важна, за да се ускори финансирането на RRF възможно най-скоро, качеството на финализираните планове е от първостепенно значение“.

Що се отнася до ратификацията в националните парламенти на законодателството за прилагане на фонда, четири държави все още нямат точен график: Австрия, Полша, Унгария и Нидерландия. Но Комисията остава уверена, че процесът на ратификация ще приключи, както е планирано до края на юни.

Това не е първият път, в който Льо Мейр критикува схемата на ЕС. През януари той нарече програмата „твърде бавна и сложна“.

Превод и редакция: Иван Христов