Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Представители на САЩ, Канада, Литва, Полша и Великобритания са провели среща за Украйна

08 април 2021 | 07:24

Снимка:

Вашингтон. Изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната на САЩ по политически въпроси Аманда Дори е участвала във виртуална среща с колеги от Канада, Литва, Полша и Великобритания, по време на която страните са обсъдили ситуацията около Украйна, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Пентагона.

Участниците в съвещанието „потвърдиха силната си подкрепа за суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост и евроатлантическите й стремежи, а също така обсъдиха въпроси, които ги вълнуват във връзка със засилването на руската военна активност в региона“. Както се отбелязва, срещата е била организирана от британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Представителите на военните министерства „са подчертали своя ангажимент за осигуряване на бойна подготовка и подкрепа за укрепване на способностите на украинските въоръжени сили, за да се запази териториалната цялост на страната и тя да продължи да се движи към постигане на оперативна съвместимост с НАТО“.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за концентрация на руски сили по границата с Украйна. Както заяви по-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не трябва да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари; почти всеки ден се регистрират престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаване на ситуацията. На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, той изрази загриженост от дестабилизацията на ситуацията в Донбас от страна на Киев.

Превод и редакция: Иван Христов