Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

07 април 2021 | 21:59

Снимка: Der Spiegel

Москва. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев обърна внимание на факта, че в света се появяват все повече и повече биологични лаборатории под контрола на САЩ. И по странно стечение на обстоятелствата повечето от тях са основно на руската и китайската граница, съобщава вестник „Российская газета“, печатният орган на правителството в Москва.

По думите на Патрушев американците твърдят, че става въпрос за изследователски центрове, в които помагат на местните учени да разработят нови начини за борба с опасните болести. Вярно е обаче, че властите на онези държави, в които се намират тези обекти, нямат реална представа какво се случва в техните стени.

„Казват ни, че близо до нашите граници функционират мирни санитарни и епидемиологични станции, но по някаква причина те по-скоро напомнят на Форт Детрик в Мериленд, където американците от десетилетия работят в областта на военната биология“, коментира секретарят на руския Съвет за сигурност.

В същото време той обърна внимание и на факта, че в съседните райони се регистрират огнища на заболявания, които не са характерни за тези региони. На въпрос дали американците може да разработват там биологични оръжия, Патрушев отбеляза: „Имаме основателни причини да вярваме, че това е точно така".


***


Москва. Пандемията от коронавируса се превърна в сериозен тест за политиците в множество страни. Противници се опитваха с всички сили да докажат, че действията на отделни длъжностни лица са неефективни и погрешни – и често успяваха. Някои лица на авторитетни постове бяха изкушени да се възползват от възможността за злоупотреба със служебното си положение, за да получат първи ваксина срещу COVID-19 – и в някои случаи бяха хванати в крачка. Руският вестник „Коммерсант“ публикува статия, в която разкрива чия политическа кариера бе съсипана по време на пандемията.


Кои не се справиха с кризата?


Тази седмица Mинистерството на здравеопазването на Словакия трябва да публикува резултатите от проучване на ваксината „Спутник V“ от Братиславския държавен институт за контрол на лекарствата. След това управляващите вероятно ще решат дали да използват вече доставената в страната ваксина и дали да закупят нови партиди. Поръчката на руския препарат срещу COVID-19 коства на Игор Матович премиерския му пост.

Отношенията на Матович с партньорите в управляващата коалиция не вървяха добре през цялата година. Но след като първата партида от „Спутник V“ беше доставена в Словакия на 1 март, коалиционните партньори бяха възмутени, че не са били консултирани и на практика парализираха работата на правителството.

„Спутник V“ не е просто ваксина, а средство за хибридна война“, заяви тогава външният министър на страната Иван Корчок.

На 3 март лоша шега от тогавашния премиер привлече още повече внимание към доставките на ваксини. По време на едно от радиопредаванията водещият попита Игор Матович на каква цена е успял толкова бързо да координира доставката на ваксината. В отговор премиерът се опита да се пошегува, че е разменил ваксината за територията на Закарпатска Украйна.

Едва след призоваването на посланика на Словакия в украинското външно министерство и изключително острата реакция на официален Киев той трябваше да се извини за думите си. И след това подайте оставка. Вярно е, че той получи утешителна награда. На 30 март министърът на финансите Едуард Хегер бе инструктиран да сформира новото правителство на Словакия от президента Зузана Чапутова, а Матович пое овакантения пост на своя подчинен.

Мрачната статистика за разпространението на коронавируса в Бразилия вече коства креслото на министъра на външните работи на страната Ърнест Арауш и сега заплашва да доведе и до импийчмънт за екстравагантния президент Жаир Болсонаро. COVID-дисидентът, който нарече вируса „лек грип“, се разболя сам от него през лятото, но това не подтикна властта към опити за радикално коригиране на ситуацията. Още през пролетта на миналата година Южна Америка се превърна в един от епицентрите на пандемията, а Бразилия - в един от световните лидери по заболеваемост и смъртност. Към април 2021 г. в страната са заразени около 13 милиона души, общо са загинали над 330 хиляди (и по двата показателя Бразилия е на второ място в света след САЩ).

Кампанията за ваксинация започна в страната едва в края на януари, когато властите одобриха временно ограничената употреба на ваксината, произведена от китайската фармацевтична компания Sinovac Biotech и тази на шведско-британската AstraZeneca. Все още обаче няма достатъчен брой ваксини за цялото население на страната. Според съобщения в медиите в края на март външният министър Ернест Араужо подаде оставката си на фона на критики за липсата на ваксини - твърди се, че действията му не са позволили да се ускори доставката на препарати от чужбина. В резултат на това президентът инициира мащабна реконструкция в правителството, освобождавайки наведнъж шестима министри.

Болсонаро обсъди доставката и производството на руския „Спутник V“ в Бразилия тази седмица, но не е сигурно, че тези закъснели усилия ще спасят президента от импийчмънт и че ще запазят поста му до изборите през октомври.


Кои не пропуснаха да злоупотребят?


Скандалите, свързани с дейността на политиците в контекста на пандемията, засегнаха не само самите ваксините. В Германия няколко депутати от Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС и ХСС; част от управляващата коалиция) бяха замесени в скандал с незаконно обогатяване при закупуване на медицински маски и медицинско оборудване.

Според списание Der Spiegel заместникът на ХДС Николас Льобел е успял чрез компания, която притежава, да спечели около 250 000 евро от комисионни за закупуване на медицински маски, произведени в Китай. Гьорг Нуслейн, член на „сестринския“ на ХДС Християнсоциален съюз (ХСС), също заработи добри пари от посредничество в система, подобна на обществените поръчки, продавайки маски и респиратори. В началото на март и двамата депутати обявиха оставката си от своите партии. Въпреки че ръководствата на двете политически сили нямат нищо общо с действията им, много експерти са сигурни, че скандалът се е отразил негативно на резултатите на ХДС на изборите през март в провинциите Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц .

А в Перу избухна скандал заради ваксинацията на висши служители. В средата на февруари външният министър Елизабет Астете подаде оставка: оказа се, че тя е била ваксинирана срещу COVID-19 далеч преди да й дойде реда. Дозите на лекарството, произведени от китайската компания Sinopharm по това време, са били предназначени само за лекари и участници в клинични изпитвания. „Осъзнавам каква сериозна грешка съм допуснала и затова реших да не приемам втората доза от ваксината. По посочените причини представих оставката си на президента“, призна министърът.

Както обяви държавният глава Франсиско Сагасти, почти 500 души са успели да си направят тайни ваксинация, включително високопоставени служители и дори бившият президент Мартин Вискара.

Здравният министър Пилар Масети веднага загуби поста си, но последиците за виновните може да бъдат много по-сериозни: Главната прокуратура на Перу разследва подробно какво се е случило.

През яуниари скандал за тайни ваксинации избухна и в Испания - на ниво отделни органи и региони. Началникът на испанския генерален щаб Мигел Анхел Вилароя не призна вината си, но напусна поста, „за да не навреди на имиджа и с чиста съвест“.


Заради прекалено старание


Министърът на земеделието на Дания Могенс Йенсен, от друга страна, подаде оставка поради прекомерна решителност в дните на пандемията. На фона на протести на фермери и критики от природозащитниците заради обявеното в началото на ноември миналата година решение за унищожаване на стотици хиляди норки, оглавяващият Министерството на земеделието подаде оставка от поста си в средата на същия месец. „Очевидно е, че са допуснати грешки в работата на моето министерство и аз съм отговорен за това“, призна той, допълвайки, че е превишил правомощията си и не е получил подкрепата на парламента. Решението за пълно унищожаване на популацията от норки, предполагаемо заразени с COVID-19, не беше изпълнено изцяло от властите – те го замениха със забрана за отглеждане на животните. Копенхаген също обяви около 3 млрд. долара компенсация за фермерите. На 1 март президентът на Руския съюз за кожи Сергей Столбов в интервю за РИА Новости предупреди, че тази година цените на кожените изделия в Руската федерация и в света могат да се повишат с една трета, не на последно място поради ситуацията на датския пазар за кожи.


От любов към красивия живот


Докато гражданите на множество страни преживяват сериозни ограничения от началото на миналата година, много политици и длъжностни лица продължиха да пътуват, да водят нормалния си живот и да се ползват от привилегиите, с които разполагат. Вярно е, че някои платиха за това с поста си.

В Ирландия скандал заради луксозна вечеря в елитен голф клуб предизвика поредица от оставки. В резултат на Golfgate постовете загубиха ръководителят на ирландския департамент по земеделие Дара Калири, европейският комисар по търговията Фил Хоган и шестима други сенатори. Злополучната вечеря в изискан хотелски ресторант се е състояла през август, като 81 или 82 гости са присъствали на юбилея на елитен голф клуб в Дъблин. Само ден по-рано ирландското правителство забрани събитията на закрито за повече от 50 души. Вярно е, че според някои свидетелства помещенията за тържеството са били разделени от преграда на две части: оказва се, че от всяка страна са седяли по 40 души - точно това е обстоятелството, на което се позовават организаторите. Сега те са изправени пред сериозни глоби и дори затвор за нарушаване на карантинния режим.

На същото основание министър-председателя на Йордания Бишер ал-Хасаун уволни вицепремиера и министър на вътрешните работи Тауфик Кришан и министъра на правосъдието Басам ал-Талхуни. Двамата нарушиха „санитарните и епидемиологичните разпоредби, наложени от властите поради пандемията от коронавируса, и участваха в банкет с брой на поканените лица над допустимия“.

Министърът на образованието на Замбия Дейвид Мабумбу се оказа в още по-неприятна ситуация: той беше под карантина, когато негово интимно видео с млада жена беше разпространено в социалните мрежи. В резултат на това президентът на Замбия Едгар Лунгу уволни министъра по-малко от ден след публикуването на видеото.

А евродепутатът от Унгария Йожеф Сайер напусна не само поста си, но и унгарската управляваща партия „Фидес“ на министър-председателя Виктор Орбан. В родината си Сайер е известен с яростната си критика към еднополовите бракове, но в Брюксел се оказа в центъра на вниманието поради участието си в секс парти, организирано в гей бар.

Пристигналите на мястото полицаи задържаха мъж, който се опитваше да напусне помещенията през тръба, ръцете му, както писа пресата, са били „набоцкани“, а в раницата му са открити наркотици (по-късно евродепутатът заяви, че са му били подхвърлени). „Поведението на Йожеф Сайер е несъвместимо с ценностите на нашето политическо семейство... Той взе единственото подходящо решение, когато... напусна „Фидес“, заяви унгарският премиер. Всички участници, както съобщиха медиите - над 20 мъже, бяха глобени за нарушаване на карантинните мерки: всякакви масови събирания в Брюксел бяха строго забранени през този период.


***


Вашингтон/Москва. САЩ призовават Русия да обясни по-ясно намеренията си във връзка с движението на войски по границата с Украйна. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на отбраната Джон Кърби, цитирано от вестник „Известия“.

Според разпространения от пресслужбата на Пентагона текст, Русия струпва силите си в югоизточна посока, включително в Крим, което „предизвиква безпокойство“ за американската страна.„Намерението не е напълно ясно и ние призоваваме Русия да бъде по-ясна относно намеренията си относно това, което правят с тези подразделения на границата“, гласи изявлението на Кърби.

Говорител на Пентагона отказа да отговори на въпрос дали Вашингтон вярва, че руските войски може да бъдат разположени в Източна Украйна. „Опитвам се да избягвам, ако е възможно, да говоря за конкретни операции там, особено за операции на военните на друга държава“, отговори Кърби.

На 29 март главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак заяви, че Русия струпва войски близо до границите на страната. Съгласно думите му, действията на Москва представляват заплаха за военната сигурност на Украйна.

На свой ред прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има право да размества войски на своя територия по свое усмотрение, и увери, че това не представлява заплаха за другите държави и не бива да притеснява никого. Песков подчерта също че Русия не е и няма да участва във въоръжения конфликт на територията на Украйна.

По-рано, на 6 април, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия и САЩ са провели разговори за ситуацията в югоизточната част на Украйна. Москва е подчертала на Вашингтон последиците от провокативната политика на Киев в Донбас, обясняват от редакцията.


***