ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Sun: Хиляди бразилски проститутки обявиха едноседмична стачка: Искат да бъдат ваксинирани като работници на първа линия

07 април 2021 | 19:13

Снимка: Twitter

Бело Оризонте. Проститутките в град Бело Оризонте, югоизточна Бразилия, са принудени да напуснат хотелите заради мерките срещу коронавируса, пише таблоидът The Sun. В момента те не могат да наемат стаи, за да продават услугите си и казват, че са принудени да задоволяват клиентите си директно на улицата. В тази връзка сексуалните работнички обявиха едноседмична стачка и поискаха да бъдат ваксинирани заедно с приоритетните групи.

Сида Виейра, президент на Асоциацията на проститутките от щата Минас Жерайс, заяви пред AFP, че те трябва да бъдат приоритетна група. „Ние сме на първа линия, движим икономиката и сме изложени на риск“, заяви тя. „Трябва да бъдем ваксинирани“.

Виейра беше придружена от хиляди други жени, които проведоха протест на улица със затворени хотели, където преди са търгували. Жените издигнаха плакати: „Сексуалните работници са професионалисти“ и „Секс, работа и здраве“.

Лучимара Коста, друга протестираща проститутка, заяви, че те са част от приоритетната група, защото имат работа с много различни хора, които могат да изложат живота им на риск.

Протестите идват на фона на голямата смъртност от коронавируса в Бразилия, където са регистрирани вече над 325 хиляди жертви.

Правителството даде приоритет на здравните работници, учителите и възрастните хора за първия кръг на ваксинация, заедно с коренното население и хората със заболявания. Надеждата беше да се ваксинират тези приоритетни групи - обхващащи около 77 милиона души - през първата половина на 2021 година. Експертите обаче казват, че това може да се проточи до септември поради недостига на дози.

„Ние сме приоритетна група, ние сме здравни педагози, учители на младите“, каза Виерия. „Ние сме част от тази група, тъй като даваме информация за секса на мъжете, разпространяваме презервативи...“

Превод и редакция: Иван Христов