ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Daily Mirror: Мнозинството британци гледат на принц Уилям като следващия монарх на страната, показва анкета

07 април 2021 | 16:33

Снимка: АФП

Лондон. Повечето британци биха искали следващият крал на Обединеното кралство да бъде принц Уилям, внукът на настоящата кралица Елизабет II, а не баща му, престолонаследникът принц Чарлз. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от агенцията Deltapoll, съобщава Daily Mail.

38-годишният принц Уилям, трети в списъка за наследяване на короната, искат да видят на трона 47% от анкетираните. За сравнение: само 27% ще се радват, ако Чарлз заеме стане следващ монарх на Обединеното кралство. Вестникът отбелязва в тази връзка, че резултатът от проучването показва колко е паднала популярността на 72-годишния най-голям син на Нейно Величество, въпреки всички усилия, които принц полага, за да подобри имиджа си през последните 20 години. 18% от участниците в проучването са били „за“ премахването на монархията.

Забележително е също така, че във възрастовата група от 18 до 24 години мнозинството (23%) иска короната да отиде директно при принц Хари след Елизабет II, която на 21 април навършва 95 години. 36-годишният брат на принц Уилям е шести в линията за наследяване на трона.

В същото време 51% от анкетираните признават, че отказът на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да изпълняват задълженията на старши членове на кралското семейство, преместването в чужбина и скорошно телевизионно интервю нанася щети върху британската монархия.

Що се отнася до самата кралица, 41% от участниците в проучването, в което от 31 март до 1 април са участвали 1 590 души, са сигурни, че тя трябва да остане на трона до смъртта си. 21% вярват, че Елизабет II, която вече е поставила рекорд за най-дълго управление в британската история, трябва да предаде короната на своите наследници.

Превод и редакция: Тереза Герова