Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Кметът на Скопие: Надявам се, че конникът (Александър Македонски) ще бъде премахнат от централния площад

07 април 2021 | 13:50

Снимка: Агенция "Фокус"

Скопие. Кметът на Скопие Петре Шилегов коментира пред гръцкия портал Ethnos.gr сътрудничеството с кметовете на Солун и Атина и освен всичко друго изрази надежда, че „конникът (Александър Македонски) ще бъде отстранен от централния площад“ на столицата на югозападната ни съседка.

Ето как Шилегов коментира въпроса по отношение на паметниците на площад Скопие, за които той обясни, че са под юрисдикцията на Община Център. Кметът на Скопие намекна за паметника „Воин на кон“, който Гърция смята, че не отговаря на духа на Преспанския договор.

Шилегов, наред с други неща, коментира галерите в коритото на река Вардар и обясни решението за премахване на една от тях от кея в центъра на столицата.

„За мен приоритет е безопасността на града, тъй като трите фалшиви галери се намират в реката и могат да причинят щети в града поради възможността от разливи на вода. Но освен опасен, това е и безполезен проект, от който центърът на града не се нуждае. Той не принадлежи на нашата традиция, култура и цивилизация“, каза Шилегов.

Превод и редакция: Иван Христов