Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

23 февруари 2021 | 21:41

Снимка: АФП

Вашингтон. Новата администрация на американския президент Джо Байдън подготвя санкции и редица други сериозни мерки срещу Русия във връзка с мащабната кибератака в компютърните мрежи на американските власти и компании, , която й се приписва, както и ситуацията около Алексей Навални. Това съобщи във вторник The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Според изданието целта на тези мерки ще бъде „да дадат по-ясен сигнал“ на фона на това, че руските власти „в продължение на много години са използвали средства в киберпространството, за да извършат редица действия, враждебни на интересите на САЩ и техните съюзници“. Сред тях, според вестника, са „намеса в изборите“, „действия срещу разработването на ваксина срещу коронавирус“ и „създаване на благоприятна атмосфера за хакери“, които по-специално използват „вируси рансъмуер, които нарушават работата на държавните медицински учреждения в Съединените щати“.

Администрацията на Вашингтон обяви мащабната кибератака за „безразборна“ и потенциално „разрушителна“, което позволява на американските власти да наложат санкции срещу виновните за нападението. САЩ също разработват защитни мерки, за да затруднят хакерите да проникнат в правителствени и частни компютърни мрежи. Американските власти скоро ще издадат изявление за хакерските атаки, приписвани на Москва.

Освен това, според The Washington Post, Съединените щати ще предприемат мерки, „насочени към привличане на Москва към отговорност“ пред правосъдието заради инцидента с Навални. САЩ възнамеряват, в координация със своите европейски съюзници, да наложат санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Навални.

Програмното осигуряване Orion на SolarWinds беше хакнато през март 2020 г. Хакерите успяха да прикачат вирус в актуализацията на Orion, която след това беше изтеглена и използвана от хиляди клиенти на SolarWinds, включително правителствени агенции на САЩ и над 400 от най-големите американски компании.

Миналогодишният държавен секретар Майкъл Помпео обяви, че Русия е замесена в атаката. В края на януари прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е инструктирал специалните служби на страната да направят пълна оценка на тази кибератака и евентуалното участие на Руската федерация в нейната организация.
***
Вашингтон. Кои са най-мощните армии на света? Този на пръв поглед прост въпрос крие изненадваща степен на сложност. В крайна сметка силата е относително понятие. Военните взимат решения за това къде да инвестират въз основа на уникални национални фактори, свързани с топографията и геостратегията, и в резултат на това пътят на развитие, който прави една армия мощна, не е задължително да даде същия резултат за друга армия. Въпреки това, рейтингът на военната мощ на Global Firepower използва уникална формула, която отчита многото променливи, които биха могли да направят подобни сравнения проблематични. Ето списък с пет военни сили, които според много експерти в момента са най-мощните, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса.

1. САЩ

През 2021 година САЩ отново получават короната на най-силната армия на света, изпреварвайки с малко най-близките си съперници – разликата е незначителна, но устойчива. С такъв огромен бюджет за отбрана - макар и частично завишен - както и обширна инфраструктура, голям брой войски и значителен резерв от хора, годдни за военна служба, Съединените щати изпреварват своите конкуренти по всички важни критерии, които определят силата на армията. Американската отбранителна индустрия, която е способна да произвежда най-модерното военно оборудване в света, също отговаря на формалния потенциал на въоръжените сили. Съединените щати са в челните редици на военната авиация и изпреварват най-близките си съперници както в количествено, така и в качествено отношение в повечето, ако не и във всички категории. Съединените щати имат най-голям брой активни самолетоносачи в света и обладават възможността да нанесат глобален удар на основата на съществуващата във Военноморските сили на САЩ концепция за използване на авионосни ударни групи (Carrier Strike Groups).

2. Русия

Русия се възстанови от постсъветския военен спад и започна да изпълнява голям брой проекти за модернизация, за да обнови застаряващите си военновъздушни сили и флот. Плодовете от тази работа са вече видими през 2021 г., а Русия днес има ново поколение подводници, въоръжени със стратегически и крилати ракети, което й позволява да преодолее качествената разлика с американските си съперници. Нарастващата мощ на руските корвети и други малки кораби свидетелства за особения фокус на Москва върху крайбрежните отбранителни подразделения. Заедно с това, Русия продължава да превъзхожда Съединените щати във всички категории сухопътни оръжия, с изключение на бронираните машини. Ако вземете военновъздушните сили, съотношението все още е леко в полза на САЩ. В същото време новият руски изтребител Су-57, предназначен за постигане на въздушно превъзходство, показва, че в момента Русия е по-заинтересувана от разработването на средства за борба с американските стелт платформи, предназначени да извършат пробив, отколкото от развитието на такива способности.

3. Китай

Въпреки че изостава значително от своите съперници, САЩ и Русия, Китай продължава да прави значителни и дългосрочни инвестиции във всички свои военни сектори. С втория по големина военен бюджет, както и с най-голям брой военен персонал, Пекин демонстрира способността си да осигури експлозивен растеж за относително кратък период от време. Значителните ресурси на Китай ще бъдат използвани през следващите десетилетия за изпълнение на редица амбициозни програми за производство и снабдяване с оръжия, от създаването на собствени авионосни ударни групи до създаването на флот от бомбардировачи и изтребители от шесто поколение.

4. Индия

Въпреки сравнително малкия си бюджет за отбрана и изоставане във военната индустрия в сравнение с трите водещи световни сили, военният потенциал на Индия се основава на колосалната й работна сила, както и на впечатляващия брой годни за военна служба. Индия разполага с голям брой танкове (въпреки че някои от тях не се модернизират), както и значителни крайбрежни отбранителни сили и впечатляващ брой артилерийски съоръжения в резерв. Докато Индия продължава да бъде вносител на оръжия, Ню Делхи наскоро предприе стъпки - най-вече чрез сделки за лицензирано производство и трансфер на технологии - за поставяне на основите на все по-независима отбранителна индустрия.

5. Япония

За първи път Япония измести Франция от петото място през 2020 година и това се случи благодарение на нейното богатство, относително голям отбранителен бюджет и впечатляваща инфраструктура. Въпреки че Япония разполага със солидни военновъздушни сили и също така е силно представена в определени категории военноморски сили, включително разрушители и подводници, нейното глобално класиране страда от относително малките й сухопътни сили.
***
Киев/Анкара. Украйна покани турски компании да се включат в инфраструктурните и строителни проекти на страната, а също и да отворят офиси на нейна територия, съобщава вестник Daily Sabah.

Украинският министър на инфраструктурата Владислав Криклий сподели, че се надява „турските компании да участват в проекти в Азов и други региони“. Съгласно думите му, турските компании са търсен партньор не са при изграждането на пътища, но и в други области.

Подчертавайки значението на „взаимноизгодни и конструктивни" отношения между Украйна и Турция, министърът заяви, че Киев очаква участието на турски компании не само в проекти, финансирани от държавата, но и в проекти за публично-частно партньорство. Той отбеляза, че украинското правителство е изградило повече от 4000 километра пътища през 2020 г. в рамките на текущия проект на страната „Голямо строителство".

„Скоро ще започнем още два интересни проекта. Първият е за концесионен договор за железопътни гари, а вторият е пътен проект със Световната банка в публично-частно партньорство. Очакваме участието на турски компании", увери Криклий. „Не се колебайте да дойдете в Украйна, за да отворите свои представителства", добави той.

Подчертавайки, че Турция и Украйна трябва да развият отношенията си в областта на инвестициите, инфраструктурата и търговията, министърът отбеляза: „Можем да разработваме съвместни проекти и да изнасяме (продукция) за други страни".