Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция „Фокус“)

23 февруари 2021 | 21:40

Снимка: АФП

Лондон. Не само британците следят плановете за премахване на ограниченията във Великобритания на премиера Борис Джонсън, пише The Daily Telgraph. Много фирми и работни места в икономиките на средиземноморските страни зависят от възможността туристите отново да посещават плажовете в Алгарве, Коста Брава и гръцките острови.

Известни дестинации, разчитащи на британците да пълнят баровете и плажовете им, ще изчакат още малко, преди да разберат дали Covid няма да провали втори летен сезон.

Във Великобритания до 12 април ще бъде представен преглед от Global Travel Taskforce, като правителството ще вземе решение дали международните пътувания могат да се върнат най-рано в средата на май. Ваксините засилиха перспективата за летен отскок на туризма в еврозоната през 2021 г., но новите варианти на Covid заплашват да попарят надеждите.

„Притеснявам се за Европа като цяло - това беше най-големият регион в света в областта на пътуванията и туризма“, казва Глория Гевара, ръководител на Световния съвет за пътувания и туризъм. Тя е загрижена от липсата на обща стратегия за пътуване в региона, защото ваксинирането на цяла Европа „ще отнеме известно време“.

Много страни, включително Обединеното кралство, засилиха ограниченията си за пътуване през последните месеци на фона на опасенията, че по-заразните варианти на Covid могат да направят ваксините по-малко ефективни. Великобритания въведе задължителна хотелска карантина за пристигащи от своя „червен списък“, включително Португалия, Южна Африка и Южна Америка.

Дженифър МакКаун, икономист в Capital Economics, предупреждава, че има нарастващ риск международните ограничения за пътуване „да останат в сила в продължение на много месеци“, като Южна Европа, Тайланд и Северна Африка ще са най-засегнати от ограниченията.

За по-малко изложени страни, като САЩ и Обединеното кралство, тя казва, че загубата на приходи от чуждестранни туристи трябва да бъде поне частично компенсирана от вътрешния туризъм: „Съществуват значителни отрицателни рискове за нашите прогнози за Турция, Испания, Гърция и Италия, особено предвид това, че пиковият туристически сезон в Европа започва след няколко месеца. "

Възстановяването на страни, като Тайланд и Испания може да се забави, докато по-малките зависими от туризма икономики могат да се сблъскат с още по-големи ефекти, добавя МакКаун.

Счита се, че туризмът пряко представлява 3,3% от световния БВП, но той представлява далеч по-висок дял в популярните за летен отдих средиземноморски държави.

„Като се има предвид, че особено в континентална Европа ваксинационните кампании изостават значително от тази на Обединеното кралство, ще бъде късен старт на сезона“, предупреждава Флориан Хенсе, икономист в Беренберг.

„Гърция, Португалия и Испания са силно засегнати, повече от всеки друг ... Тази година очевидно няма да се върнем на 100 процента. Би трябвало да е значително по-добър от миналата година, но това е от много ниска начална точка“.

Преди Covid туристическият сектор представляваше 12% от БВП на Испания и около една пета в Гърция, Португалия и Кипър. Директните загуби от миналогодишния туристически сезон са били 4% за годишния БВП в Гърция, 2% в Португалия и 1,4% в Испания, според Capital Economics.

Испания беше най-силно засегнатата развита икономика в света през миналата година, претърпявайки спад от 11% в БВП.

Експертите по пътувания остават оптимисти, че въвеждането на ваксини може да предотврати провала на още един летен сезон.

„Абсолютно уверен съм, че нещата ще се отворят безопасно, вероятно по-бързо, отколкото си мислим, поради забележителната ефективност на ваксината“, казва Пол Чарлз от консултантска агенция за пътувания PC Agency.

Той вярва, че комбинация от ваксинационни паспорти и тестване ще позволи връщането на пътуванията с повишаване на туризма в края на летния сезон, а не в началото. „Очаквам да се движат някъде около 60 до 80 процента от нивата от 2019 г. ... 2022 г. ще бъде бум, бих казал по отношение на пътуванията“.
***
Лондон. Великобритания се съгласи неохотно да отложи пълното прилагане на споразумението с Европейския съюз за търговията след Брекзит, за да даде повече време на Брюксел да завърши собствената си ратификация, пише The Daily Express.

Брюксел иска Споразумението за търговия и сътрудничество да продължи да се прилага временно до 30 април поради забавяния с превода на документа с 1240 думи на повече от 20-те езика на блока. Говорител на британското правителство изрази „разочарование“ от неуспеха на ЕС да се подготви за гласуване на Европейския парламент по пакта до предварително договорения краен срок, 28 февруари.

„Разочароващо е, че ЕС не е завършил вътрешните си процеси в договорения срок, предвид несигурността, която създава за бизнеса и поотделно за двете страни. Очакваме ЕС да спази новия график“, заяви той.

Лорд Фрост, главният преговарящ на премиера, преди това постави под съмнение хода на ЕС да отложи пълната ратификация.

В момента процесът се задържа, тъй като Европейският съвет и Комисията все още превеждат договора от 1246 думи на повече от 20 официални езика на блока.

Европейските институции трябваше да изпълнят тази задача преди 28 февруари, краен срок, договорен с Обединеното кралство, така че членовете на ЕП да могат да гласуват решаващо за утвърждаване на пакта за бъдещите отношения. Но те са подали молба до Великобритания за удължаване на фона на опасенията, че правният документ няма да бъде готов на всички езици на ЕС преди 30 април.

Лорд Фрост заяви по повод закъснението: „Днес чухме неофициално от Комисията, че вероятно ще получим официално искане за удължаване на двумесечния период, предвиден в договора за ратификация от страна на ЕС. Изчакваме да видим какво представлява това искане и колко дълго искат да удължат процеса. Очевидно е малко разочароващо, като се има предвид, че обсъдихме това само преди месец“.

Както пише The Daily Express, дори водещ евродепутат, участващ в процесите по Брекзит в ЕП, изрази негодуванието си.

Нидерландската социалистка Кати Пири заяви, че колегите й са готови да гласуват споразумението по всяко време: „Готови сме да гласуваме. Европейският парламент финализира процеса на контрол с 16 комисии за даване на мнение ... в ръководството на комисиите по международна търговия и външни работи имаме всичко е подготвено за гласуване. Ако има нужда, можем да го направим тази седмица, но чакаме официалното уведомление от Съвета“.

Въпреки че играе водеща роля в контрола на Европейския парламент върху търговския договор за Брекзит, Пири може да пропусне вота, тъй като е кандидат на националните избори в Нидерландия на 17 март.

„Дори не съм сигурна, че мога да гласувам по доклада, по който работим почти година“, каза тя.

Германският евродепутат Дейвид Макалистър, координатор на Европейския парламент за Брекзит, заяви, че Комисията е отправила искане за удължаване на временното прилагане на договора до 30 април. Това означава, че и двете страни ще продължат да се възползват от търговията с нулеви мита и нулеви квоти, въпреки че пактът не е напълно ратифициран законово.

Г-н Макалистър добави: „Това е законово изискване, което ще гарантира, че всички автентични езикови версии са налични преди официалното сключване на споразумението“.
***
Доха. Повече от 6500 работни мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загинали при строителни инциденти в Катар, откакто близкоизточното емирство спечели правото да организира Световното първенство по футбол преди 10 години, съобщава The Guardian.

Според данните на вестника, съставени на базата на правителствени данни, средно по 12 гастербайтери от тези пет южноазиатски страни загиват всяка седмица от декември 2010 година, когато улиците на Доха се изпълниха с възторжени тълпи, празнуващи победата на Катар.

Данните от Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка разкриват, че в периода 2011–2020 г. е имало 5 927 смъртни случая на работници мигранти. Отделно данните от посолството на Пакистан в Катар съобщават за още 824 смъртни случая на пакистански работници между 2010 и 2020 г.

Общият брой на загиналите е значително по-висок, тъй като тези цифри не включват смъртните случаи от редица страни, които изпращат голям брой работници в Катар, включително Филипините и Кения. Смъртните случаи, настъпили през последните месеци на 2020 г., също не са включени.

През последните 10 години Катар започна безпрецедентна строителна програма, до голяма степен като подготовка за футболния турнир през 2022 г. В допълнение към седем нови стадиона са завършени или са в ход десетки големи проекти, включително ново летище, пътища , системи за обществен транспорт, хотели и нов град, който ще бъде домакин на финала на Световната купа.

Докато архивите на смъртта не са категоризирани по професия или място на работа, вероятно много работници, които са починали, са били наети по тези инфраструктурни проекти на Световната купа, казва Ник Макджийън, директор на FairSquare Projects, група за застъпничество, специализирана в трудовите права в Персийския залив . „Много значителна част от работниците мигранти, загинали от 2011 г., са в страната само защото Катар спечели правото да бъде домакин на Световното първенство“, каза той.