Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Euractiv: ЕК отправи ултиматум на шест страни-членки да отворят границите си

23 февруари 2021 | 20:55

Снимка: Агенция "Фокус"

Брюксел. Европейската комисия заяви във вторник (23 февруари), че официално е предупредила шест държави от ЕС, че свързаните с коронавируса затваряния на граници могат да подкопаят свободното движение в рамките на блока, информира порталът Euractiv.

Писмата, изпратени в понеделник до Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция, подчертават риск от „фрагментация и прекъсвания на свободното движение и веригите за доставки“, заяви говорителят на комисията Кристиан Уиганд пред журналисти.

Изпълнителната власт на ЕС се притеснява, че мерките надхвърлят препоръките, приети преди четири месеца, търсещи „пропорционален“ баланс между забавяне на разпространението на коронавируса и поддържане на движението.

Тя даде на страните срок до края на следващата седмица да отговорят, в противен случай би могла теоретично да започне производство за нарушаване на законодателството на ЕС.

Германия обаче категорично отхвърли идеята, че нейните строги ограничения върху трафика от австрийския регион Тирол и от Чехия и Словакия противоречат на правилата на ЕС.

„Отхвърлям обвинението, че не сме спазили законодателството на ЕС“, каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот в Брюксел, където присъства на среща на колеги от ЕС.

Той каза, че Германия е взела „трудното“ решение поради страха от силно заразните варианти на коронавируса и поради позицията на Германия като „транзитна държава в средата на Европейския съюз“.

В писмото на Комисията до Германия, се казва, че Германия не прилага всички изключения от забраната, посочени в препоръките на ЕС, и отбелязва, че разпространението на вариантите в Чехия и Словакия не е по-лошо, отколкото в някои други страни от ЕС.

Освен това се посочва специално, че германските власти изискват резултатите от теста Covid-19 да се издават на английски, немски, френски или италиански и не приемат такива на чешки или словашки.

Целта на ЕС, се казва в писмото, е „запазването на функционирането на единния пазар през променлив икономически период, както и защитата на семейния живот по време на значително намалени социални контакти извън основното семейство“.

Уиганд, говорител на комисията, каза: „Надяваме се, че ще намерим решения със заинтересованите държави-членки, без да се налага да се връщаме към правни стъпки, които могат да отнемат много време“.

Лидерите на ЕС трябва да обсъдят ситуацията с вируса в блока в четвъртък и петък, по време на срещата на върха по видеовръзка.

Превод и редакция: Иван Христов