Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: Администрацията на Байдън е решила да строи отношенията с Китай от позицията на силата

23 февруари 2021 | 20:05

Снимка: ABC

Вашингтон. Говорителят на Белия дом Джен Псаки и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс коментираха изявленията на китайския външен министър Ван И за отношенията между двете страни, пише „Взгляд“.

Псаки нарече отношенията между Вашингтон и Пекин „интензивна конкуренция“, а американските власти възнамеряват да „подходят към тези отношения от позицията на силата“. Съединените щати ще „се координират тясно с партньорите и съюзници по целия свят, включително европейските партньори“ в азиатско-тихоокеанския регион. Белият дом обмисля дали да се запазят митата, наложени от предишната администрация на Доналд Тръмп.

Прайс обвини Китай в „прехвърляне на вината за своите хищнически икономически практики, липса на прозрачност, неуважение към международните споразумения и преследване на универсалните човешки права“. Държавният департамент обеща, че САЩ „ще продължат да се застъпват“ за правата на човека в Китай и ще разглеждат отношенията с Китай „през призмата на позицията на силата“. На действията на Китай, каза той, трябва да се „съпротивляваме заедно“ със „съюзниците и партньорите“. „Хищническите практики, инструментите, които Китай използва, са технологичен авторитаризъм“, каза Прайс.

Преди това външният министър на Китай Ван И заяви, че отношенията между Китай и САЩ са се влошили, тъй като „предишната администрация на САЩ, изхождайки от собствените си политически интереси, сериозно изврати пътя на Китай към бъдещето и политиката към него“. Първият дипломат на Пекин призова САЩ да „спрат да очернят китайската комунистическа партия и политическата система на КНР“. Освен това от САЩ се изисква да „спрат да насърчават и дори да подкрепят погрешни изявления и действия на сепаратистки сили, които защитават независимостта на Тайван“, и „да спрат да подкопават суверенитета и сигурността на Китай във вътрешните му дела в Хонконг, Синдзян и Тибет.“

Превод и редакция: Иван Христов