Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Москва излезе с унищожителен коментар за ЕС по повод анонсираните нови санкции

23 февруари 2021 | 18:40

Снимка: ТАСС

Москва. Министерството на външните работи на Русия реагира на анонсираните нови санкции на Европейския съюз срещу ръководителите на руските силови ведомства. Агенция „Фокус“ предава цялото изявление на дипломатическото ведомство, публикувано официалния уебсайт на министерството, без редакторска намеса:

За поредните нелегитимни ограничителни мерки на Европейския съюз срещу Русия

„Предизвиква разочарование приетото от Съвета на Европейския съюз по външните работи на 22 февруари т.г. под измислен предлог решение за подготовка на нови противоправни едностранни ограничения срещу руски граждани. Европейският съюз пропусна поредна възможност да преосмисли курса на изкуствени обвързаности, санкции и натиск в отношенията с Русия, демонстрирал пълната си несъстоятелност през изминалите години. Вместо това, подчинявайки се на блоковата дисциплина и антируските стереотипи, Брюксел инстинктивно отново натиска „бутона“ на недействащите санкции. Нещо повече, противно на логиката, първо се взема политическо решение и след това се планира да се подберат произволно кандидатури.

Поредната грешна стъпка на Съвета на ЕС се предприема в условията на безпрецедентна ескалация на антируския информационен фон. Като повод бяха посочени преговорите на Върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва на 5 февруари т.г., които в хор бяха обявени от западните медии за „безрезултатни“ и „унизителни“, след които последва призив за увеличаване на санкционния натиск срещу нашата страна. Смисълът на тази информационна кампания очевидно беше да се намери подходяща причина да се внуши на външните министри на ЕС идеята за необходимостта да се „вземе реванш“ и чрез допълнително влошаване на отношенията с Русия да се компенсират имиджовите последствия, които се твърди, че е понесла европейската дипломация.

Горното още веднъж потвърждава, че пътеводната звезда в действията на противниците на подобряване на отношенията с Русия продължава да е политическа конюнктура, а не декларираната с патос идея за защита на правата на човека и основните свободи. Характерно е, че „Глобалният режим на санкции за правата на човека“, създаден от Съвета на ЕС през декември 2020 г., подобно на двата предишни механизма за санкции на ЕС - за кибератаки и химически инциденти - ще бъде използван предимно срещу нашите сънародници. Опитите на Брюксел да позиционира тези нелегитимни инструменти като имащи някакъв „хоризонтален“ и „глобален“ характер могат лесно да покажат тяхната антируска същност като средство за прилагане на политиката на „сдържане“ на нашата страна.

Считаме за категорично неприемливи непрекъснато звучащите незаконни и абсурдни искания за „освобождаване“ на гражданин на Руската федерация, осъден за икономически престъпления от руски съд на територията на страната ни в съответствие с руското законодателство.

В международната практика това се нарича намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Европейският съюз обаче очевидно не иска да следва етиката на междудържавните отношения, но, използвайки мита за собствената си безпогрешност в областта на правата на човека, който ежедневно се опровергава от сцени на полицейска жестокост по улиците на много европейски градовете, продължаващата атака срещу свободата на медиите и сферата на използване на руския език, те популяризират своята концепция за „световен ред, основан на правила“.

Вкореняването на подобни нелегитимни инструменти – ултиматуми, натиск и санкции – във външнополитическия арсенал на Европейския съюз предизвиква само съжаление. Въпреки претенциите си да играе роля на самостоятелен полюс в първата редица на глобалната политическа сцена, ЕС, изглежда, окончателно е забравил, че това е възможно да се реализира само на основата на уважително отношение към партньорите, принципа на ненамеса във вътрешните работи и строго спазване на международното право“.

Превод и редакция: Иван Христов