ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Община Пловдив удължи гратисния период за такса „тротоарно право“

23 февруари 2021 | 18:06

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Община Пловдив удължи гратисния период за такса „тротоарно право“, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на Общината.

Община Пловдив ще удължи до края на май срока, в който собствениците на заведения няма да плащат такса „тротоарно право“. Мярката е получила одобрението на Общинския съвет на днешното му заседание.

„Подкрепяме ресторантьорите, защото техният бранш беше един от най-потърпевшите по време на ковид кризата“, е коментирал кметът Здравко Димитров. Той е припомнил, че миналата година по негова инициатива Община Пловдив е първата, предприела мерки за облекчаване на малкия и дребния бизнес. За изминалата 2020 година собствениците на заведения са плащали такса „тротоарно право“ само четири месеца и половина.

Миналата година с тази мярка Общината е спестила на ресторантьорите 800 000 лв., а тази година по същата мярка до края на май ще опрости още 550 хиляди лв.

Първоначално предложението за отмяна на такса „тротоарно право“ беше със срок до края на февруари, защото се очаква от 1 март заведенията да възстановят работата си. Кметът Здравко Димитров е заявил, че след разговори с общинските съветници е преценено мярката да бъде удължена до края на май 2021 г.