ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Георги Харизанов, политически анализатор: Смяната на министри в кабинета „Борисов“ доведе до рядък спад в общественото напрежение

23 февруари 2021 | 17:41

Снимка: Агенция "Фокус"

София. В много от случаите смяната на министри в кабинета „Борисов“ доведе до рядък спад в общественото напрежение, първо. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов.

„Второ, показа, че няма богоизбрани. Продължаваме като едно наследство от онези 45 години, за които никой не иска да си спомня, непрекъснато да говорим за политиците, министрите, за народните представители, дори за премиера, като за хора, които управляват. Докато в цял свят, в англоезичните демокрации, терминът е „to serve the society” – да служим на обществото. Хубаво е, че всички, които в един момент решиха, че ни управляват и решиха, че в някаква степен са богоизбрани, бързо бяха приземени“, коментира Харизанов. Според него това е от полза за обществото и за израстването на политическата класа.

По думите му нищо не е вечно, грешки не се прощават. „Политиката е безмилостен занаят, обществените очаквания са все по-високи. Който не съумява да отговори на тези неща, просто остава извън времето. Може би това е една от причините втората политическа сила да не успява да навакса преднината на ГЕРБ и да продължи да носи едно усещане за нещо старо, вехто и неможещо. Просто не е сериозно в 2021 г. водачи на листи да продължават да са хора като Румен Гечев. Това в ГЕРБ го няма и то е един от позитивите на тази партия“, каза още Георги Харизанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”