ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

23 февруари 2021 | 17:33

Снимка: Министерство на туризма

София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Двамата обсъдиха инициативата Black Sea Tourism Activator, която има за цел да отличи перспективни проекти в туризма на държавите членки на организацията, които са иновативни и представляват начин за справяне с предизвикателствата на COVID-19.

"Министерството на туризма на Република България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество имат отлично и ефективно взаимодействие през годините, донесло много ползотворни идеи и инициативи и на двете страни", заяви министър Николова. По думите ѝ ЧИС е единственият утвърден формат на сътрудничество в района на Черно море и за нас държавите от региона винаги са представлявали един от най-значимите пазари за входящ туризъм в България.

Вицепремиерът уточни, че платформата дава възможност за обмен и развитие на изключително интересни и специализирани проекти и активности в множество сфери, включително и в туризма. Тя добави, че за времето между юли 2016 г. и юли 2018 г. България е изпълнявала ролята на страна координатор на Работната група по туризъм в рамките на ЧИС, като периодът е съвпаднал и с българското председателство на Съвета на ЕС и се е характеризирал с голяма експанзия на туристическия сектор.

Министър Николова изрази съжаление, че само две години по-късно живеем в различна реалност, породена от световната пандемия от COVID-19. "Това налага и търсенето на нови решения и начинания, които да помагат на туристическата индустрия, която без съмнение е най-засегнатата от настоящото положение", коментира тя и уточни, че разчитаме изключително много на ЧИС като наш първостепенен и утвърден партньор за идентифицирането на най-качествените и перспективните иновации в икономиката и туризма и инициативата Black Sea Tourism Activator е отлична възможност да развием пореден успешен проект.

От своя страна Майкъл Христидес изрази съгласие, че България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество винаги са имали добро сътрудничество. "Въпреки пандемията се надявам да засилим нашето партньорство и в бъдеще", каза още той. По думите му туристическата индустрия е изключително много засегната във всички държави членки, в повечето от които той е гръбнакът на икономиката. "Важно е да се рестартира туризмът - първо вътрешният, след това и от съседните държави", посочи също Христидес и добави, че е важно да се търсят иновативни проекти и стартъпи, с помощта на които да се преборят отрицателните ефекти на пандемията.