ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на баща, убил 5-годишния си син

23 февруари 2021 | 17:06

Снимка: pixabay.com

Габрово. Окончателно, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово, Д.Б. от гр. Габрово е осъден на доживотен затвор за убийството на малолетния си син. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Велико Търново.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово бе потвърдена от Апелативен съд – Велико Търново. С решение от 22 февруари 2021 г. Върховният касационен съд не уважи искането на подсъдимия и защитата му за намаляване на наложеното наказание от „доживотен затвор“ на 20 години „лишаване от свобода“.

Д.Б. бе предаден на съд и осъден за това, че на 3 юли 2019 г. през нощта - около 04.00 часа, умишлено умъртвил 5-годишния си син, като го хвърлил от мост с височина 30.5 метра, изграден над р. Янтра в района на Пречиствателна станция за отпадни води в гр. Габрово. Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив, почти 2 години, след като извършителят изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за други тежки умишлени престъпления.

За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Д.Б. е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.