ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Le Figaro (Франция): „Да спрем да слагаме идеология в чиниите на нашите деца“: Кметът на Лион изключи месото от менюто на учениците

23 февруари 2021 | 12:54

Снимка: pixabay.com

Лион. Правителството на Еманюел Макрон не подкрепи инициативата на кмета на Лион Грегори Дусе за временно отхвърляне на месото в училищните столови: такова „идеологическо“ решение според политиците е „морализиране“ и води до дискриминация срещу семейства в неравностойно положение, отбелязва националният ежедневник Le Figaro.

Кметовете от партията „Европа, Екология, Зелени“ изглежда са новите любими мишени за администрацията на Макрон, коментират от редакцията. Пет месеца след като кметът на Бордо беше осъден за отказ да инсталира дърво - „мъртва коледна елха“, членовете на правителството се обявиха срещу друго решение, признато за „идеологическо“: кметът на Лион разпореди училищните столови временно да не предлагат месо, но в същото време да сервират яйца и риба. С меню, което „отговаря на вкусовете на все по-голям брой ученици“, кметът се надява да опрости процеса на обслужването на фона на епидемията от COVID-19.

Пренебрегвайки основната цел на промените, френският вътрешен министър Жерар Дарманин разкритикува „морализаторските и елитарни политики", които „изключват нисшите класи". „Да спрем да слагаме идеологията в чиниите на нашите деца!“, заяви на свой ред министърът на земеделието Жулиен Денорманди. По този начин, отбелязва френският вестник, властите изграждат опозиция между „прагматичната“ екология, която макронистите подкрепят, и „догматичната“ екология, за която се застъпват „зелените“.

В желанието си да приключи дебата, кметът на Лион изрази изненада от реакцията на неговото решение, която не се различава от мерките, предприети в Лион след карантината през пролетта. Помощникът на кмета по образованието подчерта в интервю за регионалния вестник Le Progrès, че „ако санитарната обстановка позволява“, градът ще се върне към обичайната си рутина, като училищните столове ще предлагат менюта без месо два пъти седмично.

Превод и редакция: Иван Христов