Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Омбудсманът на Азербайджан призова международната общност и отделните държави да признаят Ходжалинското клане като акт на геноцид и престъпление срещу човечеството

23 февруари 2021 | 12:33

Снимка: Trend

Баку. Призовавам международните организации и отделните държави да признаят клането в Ходжали като акт на геноцид и престъпление срещу човечеството, така че извършителите му да бъдат изправени пред правосъдието. Това се казва в изявление на омбудсмана на Азербайджан Сабина Алиева, разпространено по повод 29-ата годишнина от трагедията в Ходжали.

„Преди 29 години град Ходжали е обсаден и нападнат с тежка артилерия, а цивилните жители са зверски убити. На хората не бе позволено да избягат от горящия град, цивилните попаднаха под засада по пътищата и в горите и бяха безмилостно изклани. Това престъпление се равнява на най-сериозното и тежко нарушение на нормите и принципите на международното право, както и на основните човешки права“, се казва в текста.

Комисарят по човешките права на Азербайджан изброява броя на жертвите на трагичните събития и изтъква подробно нарушенията на съществуващите международни договори в областта на защитата на правата и свободите на човека. „Липсата на адекватна реакция на световната общност към събитията в Ходжали е не само неморално, но и неприемливо, защото определя почвата за повторение на този вид престъпления в бъдеще. Затова призовавам международните организации и отделните държави да признаят клането в Ходжали като акт на геноцид и престъпление срещу човечеството, така че извършителите му да бъдат изправени пред правосъдието“, завършва омбудсманът.