ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Юлиян Петров, Синдикат „Образование“: Близо 80% смятат, че има политическо лобиране при назначаването на училищни директори

23 февруари 2021 | 12:15

Снимка: личен архив

София. Близо 80% от анкетираните в проучването на Синдикат „Образование“ смятат, че има политическо лобиране при назначаването на училищни директори. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Юлиян Петров председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според него винаги е време за реформа в образованието, защото това е една от най-приоритетните и дискутирани системи.

„Акцентите са насочени към това как се подбират управленческите кадри в системата на образованието, с какъв стаж, ценз и опит, кой определя кои да станат директори в системата. Дебатът е многообхватен, а това дали директорската длъжност да бъде мандатна е само малка част от него“, каза още той.

„Позицията на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е по-скоро, че тя трябва да бъде мандатна, но в крайна сметка дебатът ще породи правилния отговор колко мандата да бъдат, на колко години да бъде 1 мандат и дали тези мандати да бъдат точно ограничен брой, и какво се случва с директорите, които в крайна сметка са се изградили, като такива след 2-рия мандат, защото на този етап акцентът е към директорите ни, които се справят, което също е много важно. В крайна сметка трябва в дебата да изкристализират всички гледни точки и да вземем най-правилното решение“, каза още той.

Юлиян Петров уточни, че точно защото близо 80% смятат, че има политическо лобиране при назначаването на директори – професионализмът е на много по-равно ниво. „Цензът за директор в момента е само висше образование, а не висше образование в посока управление на образованието, уточни експертът. За управленчески опит не се споменава, нито се говори“, подчерта Петров. По думите му това всъщност е задължително в много Европейски държави. Юлиян Петров заяви, че това са неща, които би трябвало да отсеят по-добрите кандидати и тези кандидат-директори да не се нуждаят от т.нар. „политическо лобиране“.

Евелина БРАНИМИРОВА