Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Adevarul (Румъния): Интересът на българите към имунизацията срещу COVID-19 се увеличи изненадващо след решението на правителството да предложи ваксина на всеки желаещ

23 февруари 2021 | 12:08

Снимка: Канал 5 (Македония)

София. Решението на българското правителство да се откаже от стратегията за поетапна ваксинация и да предложи имунизация срещу COVID-19 на всеки, който пожелае, доведе до увеличаване на броя на желаещите да си поставят ваксина срещу коронавируса, коментират в редакцията на румънския вестник Adevarul.

Изправено пред липсата на интерес към имунизацията срещу COVID-19, българското правителство реши в петък да отвори центрове за ваксинация за всички граждани, без оглед възраст или професия. Засега решението се оказва добро – в страната вече са ваксинирани 33 хил. души.

От редакцията припомнят, че през шестте седмици на поетапна ваксинация само 90 000 души са се явили в центровете за ваксинация. Според данни от премиера Бойко Борисов това са едва 10% от хората, които по план е трябвало да бъдат ваксинирани.

Преди промяната на стратегията, България бе в третата и четвъртата фаза на процеса на ваксинация, в които се предвиждаше имунизацията на хора над 65 години, на служители в областта на сигурността и тези в ключовите сектори на икономиката. Според анкети около половината българи отказват да се ваксинират срещу COVID-19.

Превод и редакция: Иван Христов